"Zarezoja" u Gornjem Matejevcu

SVETI TRIFUNNiški vinogradari tradicionalno su obeležili Svetog Trifuna, svog zaštitnika, a po običaju, uz molitvu i blagoslov sveštenika prvi put u godini orezana je vinova loza. Domaćin u opštini Pantelej bila je porodica Nikolić iz Gornjeg Matejevca.

Čitav nišavski kraj nekada je nadaleko bio poznat po vinogorju. Onda su na put stale biljne bolesti, ali poslednjih godina mladi sve više vinograde obnavljaju i proširuju. Među njima je i Gornjomatejevčanin Martin Nikolić, koji pod vinovom lozom ima 60 ari, ali planira još hektar pride.

“Pošto je pretprošla godina bila najslabija u zadnjih 50 godina u našem okrugu, trebalo bi bar za 50% da bude veći rod”, kaže Nikolić

Na Svetog Trifuna tradicionalno se prvi put orezuje loza, uz posebnu molitvu i blagoslov sveštenika. Samo da, kažu, i vreme posluži.
Matejevačko vinogorje nalazi se na teritoriji gradske opštine Pantelej, koja bi takođe da pomogne u razvoju vinogradarstva. Uslova i želje, kažu, ima.

“Treba iskoristiti ono što smo nasledili od naših starijih, ima uslova da se vinogradarstvo razvija, ali je potrebna i savremena mehanizacija”, kaže predsednik opštine Pantelej Srđan Savić

Povodom Svetog Trifuna služena je i liturgija, a istrajnim i uspešnim proizvođačima vina u ovom kraju dodeljene su nagrade.