Zarezoja u Velepolju kod Niša

Zarezoja u Velepolju kod Niša

ZAREZOJA VELEPOLJESveti Trifun, zaštitnik vinogradara i voćara, obeležen je i u selu Velepolje u niškoj opštini Crveni krst. Ove godine domaćin je bila porodica Jovanović, a njih je posetilo rukovodstvo opštine. Kako tradicija nalaže, rano jutro rezervisano je za rezanje vinove loze, uz želje da godina u vinogradima bude rodna.

Pogača, so i optimizam u porodici Jovanović iz Velepolja kod Niša. Po običaju na Svetog Trifuna osveštava se i reže vinova loza, uz nadu da će ove godine rod biti bogat. Već desetu godinu zaredom sa svojim meštanima praznik Zarezoju obeležava i rukovodstvo opštine Crveni krst.

“Pošto smo poklonili bure od 100 litara, nadamo se da će domaćini da ga napune”, kaže predsednik opštine Crveni Krst Miroslav Milutinović.

U narodu se veruje da Sveti Trifun štiti sela i naselja od grada i poplava, odnosno da je čuvar svih useva od raznih štetočina. Verovanje kaže da ovaj svetac na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počinje da se topi. Ovim danom počinje proleće, budi se priroda a i ljubav kod ljudi.