Cene omiljenog srpskog doručka – bureka primetno su porasle. Tako četvrt sa sirom košta i više od 200 dinara, a sa mesom je još skuplji. Glavni razlog je poskupljenje svega što ide u proizvodnju bureka i to za deset odsto, kaže predsednik Unije pekara Niša Bratislav Vukadinović.
Četvrt bureka sa sirom retko gde može da se nađe za manje od 200 dinara. Zašto je ovaj srpski, a posebno niški specijalitet poskupeo?
Sve ono što ide u proizvodnju bureka skočilo je za deset odsto. Potrošnja električne energije je ogromna u pekarstvu. Ona je poskupela od 10 do 15 odsto u proseku. Od 1. januara je skočio i minimalac za radnike. Sada je 53.000. Bio je 47.000. Dođe 8.000 bruto sa doprinosima po radniku. Broj radnika može da bude 20, pa je to 160.000. Sve to opterećuje jednu ozbiljnu firmu. Oni se odlučuju na podizanje cena. Nema drugi izlaz, kaže predsednik Unije pekara Niša Bratislav Vukadinović.
Šta kažu Nišlije?
Konkurencija je učinila svoje da u toj proizvodnji bude velikih lomova i svađa između sistema, mutnih radnji u smislu da se trgovcima daje veća apanaža, veća marža, da bi izbacio onog drugog do pre tri godine kada je država rekla stop, sad mi preuzimamo, uvodimo uredbu. Tačno se zna kolika će biti cena hleba, kolika će biti marža trgovca, jer su trgovci pre toga najveći deo kolača, nego onaj ko proizvodi. Sad smo uveli red u tu proizvodnju, kaže Vukadinović.
Vekna hleba od 500 grama i brašna tipa 500 košta 59 dinara. To se pre svega odnosi hleb “sava”, kao i takozvani bakin hleb. Ima svakako i skupljih varijanti, poput raženog hleba koji košta više od 100 dinara, beskvasnog, rezanog.
Niš ima dobar hleb, dobre proizvode. Ja sam ponosan na Niš kao mesto gde svako ko želi, može da kupi dobar pekarski proizvod, od bureka do hleba, kaže Vukadinović.
Kaže da je u Srbiji hleb najjeftiniji u poređenju sa ostalim zemljama Evrope.