Zašto Nišu ide ovako dobro?

Zašto Nišu ide ovako dobro?

debata 2Zašto Nišu ide “ovako dobro”? Na to pitanje su, u debati koja je održana u okviru Nedelje parlamentarizma odgovarali bivši i aktuelni gradonačelnik Niša – Goran Ćirić, Smiljko Kostić, Miloš Simonović i Zoran Perišić.
Sunovrat velikih industrijskih sistema gde je bez posla ostalo 45.000 ljudi, pogrešan izborni sistem i činjenica da Niš nikada nije bio administrativni centar – tu, prema mišljenju aktuelnog i bivših gradonačelnika leži dobar deo krivice za loše stanje u gradu, koji se, sa prosečnom zaradom od 326 evra,  nalazi tek na 55. mestu u Srbiji.
debataGoran Ćirić je bio prvi čovek Niša od 2000. godine, i smatra da je najveća dragocenost tog perioda bio građanski aktivizam, koji je kasnije nestao.
Smiljko Kostić za mnoge stvari krivi glomaznu administraciju, ali i izborni sistem. Smatra da bi bilo bolje kada bi se na najvažnije funkcije ljudi kandidati birali imenom i prezimenom.
Simonović smatra da je za napredak najvažnija politička stabilnost i konsenzus o najvažnijim stvarima.
A Zoran Perišić kaže da je glavna razvojna šansa Niša u narednom periodu korišćenje sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Sem toga, važan je razvoj turizma, uz to i aerodroma, a Niš čeka i ozbiljna reforma preglomazne administracije, koja je, kako kaže, od 2002. do 2012. narasla tri puta.
Aktuelni i tri bivša gradonačelnika Niša suočili su mišljenja na debati koja je organizovana u Medija i reform centru u okviru Nedelje parlamentarizma pod nazivom “Zašto Nišu ide ovako dobro?”.

 

Ovaj tekst deo je projekta “Pitajte građane” koji se realizuje uz podršku Grada Niša, kroz konkurs za projektno sufinansiranje medijskh sadržaja od javnog značaja za 2015.godinu.