kpz-tekstilni-pogon-4U krugu Kazneno popravnog zavoda Niš izgrađen je novi tekstilni pogon, gde svakodnevno radi šezdesetak osuđenika. Neki već vešto šiju, dok se drugi tek obučavaju za rad na šivaćoj mašini, u možda najneobičnijoj fabrici u zemlji. Pristali su da ne dangube nego da rade i svakodnevno njih šezdesetak angažovano je u novom zatvorskom tekstilnom pogonu, koji je otvoren pre dvadesetak dana. Ilija Vidanović kaže da tako dani brže prolaze.

kpz-tekstilni-pogon-2Kad se radi nemate utisak da ste u zatvoru. Zadovoljan sam uslovima.

Čak 70% poslova na tekstilnom i novom pogonu štamparije sami su uradili, pa su i tu uštedeli. Trebalo je da košta 79 miliona dinara, a ukupno je plaćeno 50 miliona. Sada se radi u jednoj smeni, a upravnik kaže da postoji mogučnost i trosmenskog rada. Posla ima i za privatnike i za državne firme. Cena rada je niža pa su konkurentni.

Trenutno šijemo za sve zatvore u Srbiji odeću, posteljinu, peškire, dušeke, jastuke – sve što je od platna u zatvorima to se šije ovde za svih 11.000 osuđenih lica. Šijemo i uniformu sudske stražare za sve sudove u Srbiji, kaže upravnik KPZ Niš Aleksandar Grbović.

Ilija Vidanović
Ilija Vidanović

Svakodnevno na posao ide oko hiljadu osuđenika, dve trećine od ukupnog broja.

Tu računam sve vrste proizvodnje koju imamo – poljoprivredna, povrtarska, ratarska, stočarska, metalski, drvni, CNC i tekstilni pogon, kuhinju, objašnjava Grbović.

kpz-tekstilni-pogon-1Na profitu bi mogli mnogi da im pozavide. Ove godine prihod Zavoda je blizu milion evra za prvih devet meseci. Upravnik kaže da ne duguju nikome ništa, da sve plaćaju na vreme a da deo novca izdvajaju za investicije.

Osuđenici mogu da zarade malu platu, od 2.500 do 5.000 dinara, ali dobijaju obuku za deficitarna zanimanja. Svake godine niški zatvor “izbaci” dvadesetak varilaca a ukupno oko 250 osuđenika osposobi se za petnaestak zanimanja.

Inače, ovo je prvi pogon koji je napravljen u nekoj zatvorskoj ustanovi još od 1968. godine.