medijana (2)Sto dvadeset miliona dinara ili skoro milion evra – toliko je utrošeno za izgradnju zaštitne konstrukcije na arheloškom nalazištu Medijana. Za završnu fazu potrebno je još oko 27 miliona dinara, ali na poslednjem konkursu Zavodu za zaštitu spomenika ta sredstva nisu odobrena.

Ministarstvo tvrdi da je projekat odbijen jer Zavod nije dostavio kompletan finansijski i narativni izveštaj o realiziciji prethodnog projekta, ali u Zavodu to negiraju. Kažu da je kompletan izveštaj u evidenciji Zavoda zaveden 31.12. 2015. godine, a da je na pisarnici Ministarstva stigao sredinom meseca. Izveštaj, tvrde, uključuje i konačnu situaciju, jer je prijem radova rađen u decembru pre nego što je izveštaj poslat.

Jedino što tada nije bilo završeno je da ta poslednja situacija nije bila isplaćena izvođaču. Međutim, imali smo prijem radova, imali smo kompletnu zakonsku proceduru i dokumentacija je bila predata gradskoj upravi da sredstva prebaci Zavodu kako bismo ih mi prebacili izvođaču. I to je u međuvremenu završeno. Kažem, kompletna dokumentacija sa svim prilozima je Ministarstvu kulture dostavljena u roku onako kako je definisano ugovorm i prvim i drugim aneksom, kaže direktorka Zavoda Elena Vasić Petrović.

Vasić Petrović tvrdi da je Projekat za izgradnju zaštitne konstrukcije na arheloškom nalazištu Medijana – završna faza odbijen drugi put.

Prvi put jer nisu sva sredstva bila realizovana i mi smo to prihvatili. Drugi put, saznajem od vas, ne iz Ministarstva direktno, da je razlog to što nismo podneli izveštaj, što nije tačno, dodaje Vasić Petrović.

U Zavodu tvrde da su Ministrastvu na kraju svake godine slali izveštaje faza – dokle su stigli, šta je rađeno, da li postoje problemi. Vasić Petrović kaže da je u aplikaciji projekta i prošle i ove godine upozoravano Ministarstvo na opasnosti koje mogu da se jave ukoliko se projekat ne završi.

Investiciju koja vredi više od milion evra ostaviti sada nekoliko godina, zato što neko lično smatra da ne treba da se radi projekat u Nišu i da ne treba da se završi. Prosto ne mogu da nađem objašnjenje za takvo ponašanje i za takvo postupanje, kaže direktorka Zavoda.

U Zavodu kažu da Medijana može biti otvorena za posetioce i sada, ali da mora postojati režim tih poseta. Tvrde da je Muzej preuzeo odgovornost da se time bavi i da ni u jednom trenutku nije rečeno da vrata Medijane treba zatvoriti.