Završena istraživanja Cerjanske pećine

Završena istraživanja Cerjanske pećine

DSCN0931Dvojica niških speleologa skoro četiri dana proveli su u dubinama Crjanske pećine. Nakon povratka, kažu da je polazna pretpostavka o dužini Cerjanke sada delimično dokazana: Cerjanka je duga šest kilometara i još 25 metara preko! Ipak, do samog kraja nisu došli, jer bi morali da rone! A otkrili su još nešto: Cerjanka je verovatno povezana sa drugom pećinom!

Pećinski nakit čudesne lepote stvaran strpljivom rukom prirode dva i po miliona godina, beskrajni hodnici kroz koje teku ledene ponornice, podzemne dvorane visine solitera samo su neka bogatstva Cerjanske pećine. Istraživanja ovog prirodnog bogatsta počela su još sedamdesetih godina prošlog veka. Poslednja su završena juče, a spelolozi Zavoda za zaštitu prirode otkrili su, kako kažu, tačnu dužinu Cerjanke, ali i mnoge druge kanale. Jedan od njih je i kanal koji bi možda mogao da vodi do Kravljanske jame.

To bi znatno uticalo na produžetak pećine i zato je potrebno sprovesti nova i opsežnija istraživanja, kaže geomorfolog-spelolog Dragan Nešić.

Spelolozi su u pećini proveli 80 sati. To je prvo obimnije istraživanje nakon 15 godina. Osim dužine pećine, na putu kroz podzemne kanale, otkriveni su i mnogi hodnici i dvorane, ali i raznovrstan životinjski svet.

Uređenje pećine se ne planira , kaže v.d. rukovodilac Zavoda za zaštitu prirode u Nišu, jer je neuređenost upravo čini privlačnom i posebnom.

Temperatura vode u Cerjanskoj pećini je, kako kažu speleolozi, uvek konstantna, i iznosi 12 stepeni. Pećina je pod zaštitom države od 1955 godine. Zavod za zaštitu spomenika prirode, 1998 godine, proglasio je prirodnim dobrom prve kategorije.

 [mom_video type=”youtube” id=”0-W7dDbiKbI”]