ZBOG KIŠE LOŠ KVALITET VIŠNJE (VIDEO)

ZBOG KIŠE LOŠ KVALITET VIŠNJE (VIDEO)

Višenedeljne kiše uticale su da berba višanja u niškom kraju počne kasnije nego prethodnih godina. Voćari kažu da loše vreme nije u velikoj meri uticalo na prinos ali da će se i te kako odraziti na kvalitet. Kada se obere višnja, kao i ranijih godina najveće brige voćarima će zadati otkup cena koja će se najverovatnije kretati od 25 do 50 dinara po kilogramu.

Velike količine atmosferskih padavina kao I nedavne vremenske nepogode uticale su da berba višanja ove godine počne kasnije. Rod je negde u granicama proseka ali je upravo zbog nedostatka sunčanih I toplih dana stradao kvalitet ploda. Višnja je ove godine nešto kiselija jer nije bilo dovoljno sunca da se stvori suva materija.

Vremenski uslovi pogoduju da dođe I do pegavosti lista. U tom slučaju stručnjaci preporučuju tretiranje samo organiskim preparatima, koji nemaju karencu.

Berba višanja u opštini Merošina zvanično je počela u četvrtak. Nadaleko poznata oblačinska višnja po svemu sudeći biće nešto lošijeg kvaliteta što će sigurno diktirati I otkupnu cenu koja će najverovatnije biti od 25 do 50 dinara u zavisnosti od klase.

Ove godine ipak je najviše stradala kajsija koja je usled prolećnih mrazeva gotovo potpuno izmrzla.

U narednih desetak dana trebalo bi da se završi berba višnje u celoj Srbiji.