субота, јул 13

ZBOG RATA U UKRAJINI U NIŠU MEDICINU STUDIRA 170 STRANACA (VIDEO)

0
41

Zbog rata u Ukrajini ove godine na niški Medicinski fakultet prebacilo se 170 stranih studenata. Ima ih iz gotovo svih delova sveta. Dok ih muka nije naterala nisu ni razmišljali da studiraju u Srbiji, a kamoli u Nišu. Sada su najbolji ambasadori Niša, pa je sve više stranih studenata na listi čekanja za studije u carskom gradu.

Ema, Širin, Anika i Nidija su četiri studentkinje koje su sa uvođenjem programa na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu rešile da studiraju u Nišu.

Većini to nije bio prvi izbor, već su zbog rata u Ukrajini morale da promene zemlju u kojoj će se usavršavati.

Širin Rahmani

„Kada sam zbog rata u Ukrajini dolazila na studije u Nišu. bila sam toliko nervozna i strahovala sam kako ću se svemu prilagoditi, ali Medicinski fakultet mi je pružio kompletnu podršku i osetila sam se dobrodošlom jer su ljudi otvoreni i pomogli su mi da pronađem stan, prjatelje, dobre restorane i hranu, ali je najbitnije što je samo studiranje ovde vrh”, kaže studentkinja iz Ukrajine, Širin Rahmani. 

Nidija Sabu

Ukrajinu sam zbog rata morala da napustim u februaru i nisam bila sigurna gde ću nastaviti studije. U početku nisam ni znala za niški fakultet, a onda sam istraživala i dobila dobre preporuke od drugih studenata za medicinu u Nišu. Cela procedura je trajala nekoliko meseci.“, objašnjava studentkinja iz Ukrajine, Nidija Sabu.

Ema Anja

Zbog rata i ja sam tražila svoje mesto i dobila sam dobre preporuke za studiranje u Nišu. Svi su me dobro dočekali i bili ljubazni. Ovde toliko dobro pričaju engleski da sam bila iznenađena, a imamo i dobru praksu na hirurgiji. Niš je dobro mesto za život, ima sve i sigurno ako se ovde udam da bih naučila srpski i razmotrila da u Nišu i ostanem”, objašnjava Ema Anja, takođe studentkinja iz Ukrajine, koja je inače iz Londona. 

Anika Žober iz Nemačke je pak rešila da studira u Nišu jer baš tako i želela. Kaže da je izabrala Medicinski fakultet jer je jedan od najstarijih u Evropi, a uz to lekari iz Srbije su druga najveća grupa dobrih medicinara u Nemačkoj.

nika Žober

Niški Medicinski fakultet za mene je bio prvi izbor. Hvala Bogu imala sam dobre rezutate na prijemnom. U vreme kada sam ja upisivala nije bilo mnogo stranaca i to mi je omogućilo da baš mene izaberu i da uspem”, priča Anika Žober.

Studijski program na engleskom jeziku u Nišu koji je počeo 2019. godine probudio je veliko interesovanje, pa ove školske godine ima ukupno 268 studenata koji su došli iz Indije, Nemačke, Italije, Švajcarske, Švedske, Irske, Grčke, Turske, Tunisa, Pakistana i drugih zemalja.

Ove godine, zbog rata u Ukrajini za nastavk studija na niškom fakultetu odlučilo se 170 stranih akademaca”, kaže dekanica MEdicinskog fakulteta, Dobrila Stanković Đorđević.

Inače, prve godine kada je počeo program na engleskom jeziku na niškom Medicinskom fakultetu bilo je samo 13-oro stranaca. Osim finansijske dobiti, ova visokoškolska obrazovna ustanova se sada bolje afirmisala van granice Srbije.

Sada je atmosfera drugačija na fakultetu, internacionalna je i ono što je bitno i mi učimo mnogo od njih, jer su studneti posvećeni su i zainteresovani”, prenosi utiske prodekan za nastavu na engleskom jeziku, Goran Radenković. 

Na listi čekanja je još mnogo stranih studenata koji želi da se prebace na niški fakultet. Njihovi zahtevi se proveravaju, a poslednju reč ima Senat Univerziteta.


Leave a reply