субота, јул 20

Zbog vrućine kolapsi na javnim mestima (VIDEO)

0
64

Iako kalendarski nije počelo, leto nam već nagoveštava da će biti vrelo, u 16h u Nišu je bilo 32 u Leskovcu 33 a u Ćupriji 34 Celzijusa. Usled naglog skoka temperature hitna pomoć reaguje zbog kolapsa na javnim mestima i u jutarnjim satima. Pune su i ambulante Zavoda za urgentnu medicine u Nišu.

 

Zbog vrućine kolapsi na javnim mestima

U toku noći sveže, ali je već u deset ujutru vrelo. I stižu prvi pozivi hitnoj pomoći zbog kolapsa na javnom mestu.

Imamo i veliki broj poziva na terenu. Veći broj intervencija ovde u ambulantama, na pedijatriji i ambulanti za odrasle. Imali smo veći broj poziva i sa javnih mesta, sa radnih mesta kada su u pitanju ovakve temperaturne razlike. Baš sada imali smo poziv sa javnih mesta za dve osobe. Jednom pacijentu je bilo loše, pozlilo mu je, a drugi pacijent je kolabirao. I sama promena iz onog perioda kada smo imali neke normalne temperature, sada nagli skok temperature iznad 32,33 stepena je previše, pa je potrebno nekoliko dana da se organizam adaptira. Ovaj period je obeležio gužve u ambulanti, posebno u noćnim satima. . Mislili smo da su gužve bile zbog praznika, ali se trend nekako nastavlja, kaže Jadranka Trifunov specijalista urgentne medicine

Nagle vremenske promene Nišlije razlilčito podnose.

Nagle temperaturne promene svakako negativno utiču na organizam.

Preporuka je da izbegavamo izlazak u onom najtoplijem delu dana. Najbolje je obaveze završiti rano ujutru ili u večernjim satima. Starijim i ljudima sa hroničnim bolestima savetuje da ostanu kod kuće, da ne izlaze po vrućini, a da ako baš moraju, ponesu vlašicu sa vodom, stave kapu, šešir. Svaka fizička aktivnost može da im pogorša stanje, dodaje doktorka Trifunov.

Leave a reply