ZELENA TRANZICIJA POVEZUJE NORDIJSKE I KOMPANIJE IZ SRBIJE (VIDEO)

ZELENA TRANZICIJA POVEZUJE NORDIJSKE I KOMPANIJE IZ SRBIJE (VIDEO)

Zelena tranzicija i digitalizacija predstavljaju veliki potencijal za pokretanje startapova, izjavio je direktor Naučno-tehnološkog parka u Nišu Milan Ranđelović. Na konferenciji „Nordijsko-srpsko partnerstvo za zeleno poslovanje i industrijske procese“, upravo je cirkularna ekonomija istaknuta kao važna za saradnju Srbije sa tim zemljama.

Naučno-tehnološki parkovi predstavljaju veliku bazu razvoja posebno mladih startap firmi od kojih se mnoge okreću cirkularnoj ekonomiji. Upravo zelena ekonomija može biti značajna tačka na kojoj će se sresti ekonomije Srbije i nordijskih zemalja, koje su još dalje odmakle u zelenoj tranziciji.

– U narednom periodu u NTP-u pored četrdesetak firmi koje se bave informacionim tehnologija, u perspektivi su firme koje se bave zelenim tehnologijama,  energetskom efikasnošću, cirkularnom ekonomijom kako bi otvorili neke nove industrije u kojima bi bili konkurentni  – kaže direktor Naučno-tehnološkog parka Milan Ranđelović.

 

Da bi proces zelene tranzicije bio održiv mora se mnogo raditi i na promeni svesti kod građana, kaže gradonačelnica Niša. Konferencija „Nordijsko-srpsko partnerstvo za zeleno poslovanje i industrijske procese“ pod pokroviteljstvom ambasade Finske, a u zajedničkoj organizaciji sa ambasadama Danske, Norveške i Švedske u Srbiji, održana je u Naučno-tehnološkom parku u Nišu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com