I žene i muškarci i deca na meti trgovaca ljudima

dan-borbe-protiv-trgovine-ljudima-1U poslednjih devet meseci u Srbiji su identifikovane 34 žrtve trgovine ljudima – to su podaci kojima raspolaže Centar za devojke u Nišu. Povodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, aktivistkinje upozoravaju da žrtva može da postane svako a da su načini na koje ih kriminalci vrbuju sve maštovitiji.

Identifikovane su 34 žrtve u poslednjih devet meseci. Od njih su 22 osobe seksualno eksploatisane, kaže Silvija Mihajlović iz Centra za devojke.

Upozorava da se ljudi vrbuju na različite načine, čak veoma kreativne. Trgovina ljudima predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i kao takva je izričito zabranjena Poveljom o osnovnim pravima dan-borbe-protiv-trgovine-ljudima-2Evropske Unije.

U eri novih tehnologija je, na žalost, lakše doći do žrtava. Zato je neophodno da svi budemo informisani, edukovani i da borba protiv trgovine ljudima bude borba koja se tiče svih nas, upozorava menadžerka EU info kutka u Nišu Danijela Vučić.

Kako bi se više znalo o borbi protiv trgovine ljudima, svim o opasnostima i zamkama, u EU info kutku održana je edukativna radionica sa niškim srednjoškolkama i studentkinjama. Osnovne poruke radionice devojke su predstavile Nišlijama na akciji u centru grada.