Zimnica po studentskom receptu
I ove godine niški Studentski centar u Nišu priprema zimnicu po tradicionalnoj recepturi. Kažu da jedini u Srbiji sami spremaju zimnicu i na ovaj način se štedi novac, a studenti dobijaju zdravu i kvalitetnu hranu koja se strogo kontroliše. Ispravnost proverava Institut za javno zdravlje u Nišu.
Priprema je počela petnaestak dana ranije jer je povrće ranije sazrelo zbog suše. Zimnicu priprema dobro uigran tim.
Radnici uveliko pripremaju turšiju, papriku, kupus, kornišone, šargarepu. Od toga zimi spremamo sarmu, punjenu papriku, podvarak, tako da studenti vole tu našu zimnicu, kaže šef kuhinje Bojan Božić.
Receptura i kvalitet se nisu menjali, a zimnica se u Studentskom centru priprema od 2006. godine.
Zimnica se čuva u nekadašnjem atomskom skloništu.
Vodimo računa koja je temperatura, sve ove sirovine stavljamo u burad, tačno se meri sve, pravimo princip da se pono što se prvo uradi prvo i izađe da se potroši, kaže tehniolog Slađana Arsović.
Ove godine priprema se oko 30 tona zimnice. Serviraće se studentima od novembra do marta.