TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

COVID19 DA VRATIMO ZAGRLJAJ Današnje vesti Društvo PROJEKTI 2021

ŽIVOT SA KORONOM I POSLE NJE

Da li ste i vi preležali koronu? Da su simptomi bili teži ili lakši? Imate li posledice? Kako živite danas?

Ovo su pitanja i za Vas koji čitate tekst ali i za naše sagovornike. U dve godine kovid pandemije u Srbiji se od korone izlečilo 99% obolelih . Među njima su sportisti, lekari, šalterski službenici, studenti, novinari, policajci, privrednici, ugostitelji… niko nije bio pošteđen.

 

 

 

95 DANA U BOLNICI 

Poznati niški šahista i šahovski trener Dragan Živić matirao je koronu. Ovaj 54-godišnjak je u bolnici zbog kovid infekcije proveo više od tri meseca i za to vreme je više puta bio renimiran i dva puta priključivan na respirator – prvi put na 17 dana, a drugi put deset dana.

“95 dana sam proveo u bolnici. Ja sam rekao da su lekari i svo medicinsko osoblje koji su me lečili i nekoliko puta vraćali u život i bdeli nada mnom 24 sata – stvarno heroji na prvoj liniji borbe protiv kovida”, kaže Živić.

 

 

NAJGORE JE PROŠLO

Uoči Nove godine, najgore je, kako kaže, prošlo. Na Božić je prebačen u poluintezivnu negu gde su usledile nove komplikacije. Dovele su do pogoršanja njegovog kompletnog zdravstvenog stanja. Deca su mu bila motivacija da izdrži.

“Kao u nekom filmu, stiže jedna mala božićna jelka. Ja gledam u tu jelku i kako ko dolazi od doktora, sestara, aplaudiraju i raduju se kao da su dali gol. Ja sam bio svestan da sam se izvukao, da su rezultati dobri i da ću vrlo brzo da izađem sa te anesteziologije, naravno ne tako brzo kući, ali barem ono najgore je bilo prošlo.”, priseća se Živić.

 

“Tokom prvih mesec i po dana za njega su se borili naši lekari u crvenoj zoni. Nakon toga je nastavljeno ovde u jedinici intezivne nege. I nakon 95 dana Dragan je otišao sa porodicom, sa svojom suprugom kući. Ne samo na rastanku, kada su bili najteži trenuci, kada nam je trebala njegova saradnja , sećam se da smo ga bodrili, ja lično time da ćemo još mi igrati šah.”, priseća se I pomoćnik direktora UKC Niš Radmilo Janković.

 

 

ŽIVOTNA PARTIJA

I odigrali su. Međutim, najbolji šahista među lekarima je pomoćnik direktora Klinike za anesteziju i koordinator intezivne nege u UKC Niš doktor Goran Milošević,  ocenjuje Dragan, FIDE majstor, FIDE trener u šahu i međunarodni šahovski sudija.

 

 

“Pre bismo ovu njegovu borbu mogli da poredimo sa jednom fudbalskom utakmicom. Naš pacijent Dragan Živić imao je dva poluvremena, jedno je bilo u toj intezivnoj nezi, u crvenoj zoni, a drugo posle na našoj klinici u zelenoj zoni. I jedno i drugo poluvreme je bitno za konačni ishod. Jako nam je drago što smo svi učestvovali sa Klinike za anesteziju”, kaže doktor Milošević.

 

U neposredno Draganovo lečenje bila je uključena i doktorka Natalija Vuković koja kaže da je njen pacijent pomerio granice borbe u svakom smislu i da se za sve kovid pacijente bori jedna čitava armija ljudi:

“Uspeli smo da pomerimo granicu, da se prvi put, makar u našim uslovima koncetrator ili uređaj za kiseonično davanje terapije omogući pacijentu koji nije isključivo pulmološki bolesnik. Znači, to je nešto što je obeležilo njegov tehnički deo lečenja”, zaključuje dr Vuković.

 

PONOVO ZA ŠAHOVSKOM TABLOM 

Nakon dugog oporavka i borbe sa postkovid simptomima nedavno se vratio na posao kao trener šaha u Dečijem centru.

“Od prvog novembra sam počeo da radim i sada sam dosta bolje. Postoje raznorazni postkovid problemi od kojih se lečim, pre svega problemi sa hrskavicom, kolenima, dodatno mi je oslabio sluh. Međutim, sam povratak poslu, taj boravak sa decom, prvi moji časovi su neka vrsta moje radne terapije”, dodaje šahista.

 

 

VAKCINACIJA KAO ŠAH-MAT KORONI

Vakcinacija je definitvno šah-mat Koroni, ocenjuje specijalista anestiozologije Aleksandar Nikolić :

“Apel i profesora Jankovića i mnogih koji su pre njega dali te preporuke za koje se ispostavilo da su na kraju bili u pravu. Mislim da je suludo da ih ne poslušate da se vakcinišete”.

 

Da je vakcinacija ključna u borbi protiv korona virusa smatra i direktor niškog Doma zdravlja prof. dr Milorad Jerkan, koji je takođe preležao koronu.

 

KAD LEKAR POSTANE KOVID PACIJENT

Ja sam sredinom marta 2020. godine među prvima dobio koronu, jer smo u to vreme imali veliku virusnu infekciju u staračkom domu. Tu sam i ja bio malo neodgovoran, nisam se pridržavao svih epidemioloških mera, tako da sam se i ja zarazio. Klinička slika je kod mene, srećom, bila srednje teška, moj je organizam tako reagovao. Ali bilo je dosta teško – mučnina, gađenje, jake glavobolje, povraćanje. Nešto što sam sam na sebi primenio jeste dosta sunca, bio sam non-stop na suncu, iako mi nije bilo dobro, to je bio rizik. Ja sam sebe maltene lečio na taj način. Uzimao sam antivirotike koje sam smatrao da treba. Tada još nije bilo definisano šta i kako treba uzeti. Svi su preporučili antibiotike, ali ja nisam hteo da ih uzmem. Mogu da vam kažem da je najgori period bio između osmog i desetog dana, kada sam malo teže disao. Ali uspeo sam da pobedim koronu, za razliku od mog dragog prijatelja. Završio je loše. Bio je smešten u bolnicu i posle izvesnog vemena je i umro. To je sudbina. Bili smo zajedno na istom zadatku, radio je sa mnom u Domu zdravlja”, objašnjava Jerkan.

 

Na kraju, jedinstvena poruka svih naših sagovornika je – VAKCINIŠITE SE!

“Moja poruka je – vakcinisati se! Zaboravite na to “ja imam imuna tela, imunitet mi je jak”. To nije samo jedna komponenta, ima mnogo drugih, zbog kojih je korona jačeg ili slabijeg inteziteta”, zaključuje direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.

U Srbiji su dostupne vakine pet najvažnijih proizvođača. Stigao je i lek protiv kovida a stručnjaci i pored sve češćih prognoza da bi virus mogao da nestane narednog proleća i dalje preporučuju cepivo kao preventivu.

 

 

*Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Gradske opštine Crveni krst. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com