уторак, јул 2

(VIDEO) Zloupotreba fotografija i vršnjačko nasilje na društvenim mrežama najčeći razlog za poziv na 19833

0
46

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na interentu do februara ove godine obradio je više od sedam i po hiljada predmeta, od kojih je 537 upućeno Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, MUP-u i centrima za socijalni rad.

Bezbedno ponašanje prilikom korišćenja novih tehnologija predstavlja jedan od ključnih aspekata digitalne pismenosti koja je neophodna veština za „preživljavanje“ u 21. veku, smatraju stručnjaci.

Ističu da su za sedam godina koliko postoji Centar za bezbednost na internetu, deca i njihovi roditelji svesniji onljan opasnosti i da na besplatan broj Centra 19833 najčešće prijavljuju zloupotrebu fotografija i vršnjačko nasilje na društvenim mrežama.

ZBOG OPASNOSTI NA INTERNETU DECA SVAKODNEVNO ZOVU BROJ 19833

Deca na besplatan broj 19833 svakodnevno prijavlju digitalno nasilje, što govori da postoji veća svest o opasnostima koje vrebaju na internetu, kaže Emina Beković iz Nacionalnog centra za bezbednost dece na internetu.

Deca se svakodnevno javljaju sa problemima što je na neki način uspeh jer znaju da prepoznaju problem i koga da pozovu, dok roditelji poslednji saznaju za problem. Važno je da se stalno priča o opasnostima koje vrebaju na internetu, jer to može svakom da se desi, a pošto dete prilikom problema oseća krivicu, stid i strah često se obeshrabri da prijavi problem da mu se ne bi trajno zabranila upotreba interneta”

Istraživanja pokazuju da se deca za pomoć prvo obraćaju nastavnicima i svojim vršnjacima, dok su roditelji tek na petom mestu. Probleme koje deca prijavljuju su od pedofilije, preko zloupotrebe fotografija i vršnjačkog nasilja do sekstinga koji podrazumeva razmenu eksplicitinih fotografija. Zbog toga je važno edukovati roditelje kako da zaštite decu i spreče nasilje njihove dece na društvenim mrežama.

Kao najnebezbednija društvena mreža je Snapchat jer se tu poruke i fotografije brišu za nekoliko sekundi zbog čega nije moguće napraviti ni screenshot ni obezbediti dokaz. Ipak, svaka društvena mreža koja se koristi na nepravilan način jeste nebezbedna”

Osim na besplatan broj 19833 građani se za pomoć zbog ugrožavanja dece u digitalnom svetu mogu obratiti stručnjacima i putem portala “Pametno i bezbedno”. Za sedam godina postojanja Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na interentu obrađeno je 7.573 predemta, od kojih je 537 upućeno drugim nadležnim institucijama na postupanje

Leave a reply