Znanje nemačkog – najveća prepreka do posla

Znanje nemačkog – najveća prepreka do posla

Still0129_00003Još desetak dana ostalo je do kraja konkursa za zapošljavanje viših medicinskih sestara u Hamburgu. Nudi se početna plata od 1.900 evra, a nakon nostrifikacije diplome 500 evra više. Za naše prilike, zvuči kao san.

Interesovanje je veliko, ali prijavljenih kandidata za sada malo- samo desetak. I tako je uvek sa konkursima za Nemačku. Najveći problem je potrebno znanje jezika, na minimalno B1 nivou. Traži se sertifikat, ali kandidat mora i da prođe intervju na nemačkom.

Za razliku od sveprisutnog engleskog, nemački je retko ko učio u školi, tako da sada počinju od nule. Škole stranih jezika su prebukirane, najviše se traže intenzivni kursevi. Medicinari često sa časovima počinju još kao brucoši.

No, potrebno znanje jezika ne može se steći preko noći. Za B1 i B2 nivo potrebno je par godina.

Situacija postaje apsurdna, nemački je sve popularniji a nema dovoljno profesora. U Nacionalnoj službi kažu – sada se prijavljuju uglavnom oni koji su, motivisani nekim ranijim konkursima, poslednjih godina intenzivno učili nemački.

Trenutno se traže i vozači teretnih vozila za Sloveniju, a bili su konkursi i za CNC operatere, ali i za profesore engleskog koji već rade u Japanu.[mom_video type=”youtube” id=”-NpwEs-rD7k”]