Zubari Hitne ostaju bez posla

Zubari Hitne ostaju bez posla

ZUBARI HITNADvanaestoro zaposlenih u stomatološkoj službi niške Hitne pomoći ne znaju šta će sa njima biti od prvog januara naredne godine. Po preporuci Ministarstva zdravlja njihova služba se ukida, što znači da će zubari na ulicu.

Zbog mogućeg otpuštanja njihovih kolega reragovali su sindikati Hitne pomoći. Grupa stomatologa i sindikaliasti pokušali su da razgovaraju danas sa gradonačelnikom ili resornim većnikom, ali im to nije uspelo.

Problem je nastao s promenom zakona. Za Fond zdravstva i Ministarstvo, stomatolozi ne mogu da primaju platu iz budžeta kao ostali medicinski radnici. Na njih se gleda kao na neugovorene radnike. Mežutim, oni su i dalje formalno zaposleni, a plate su dobijali tako što su tužili ustanove. Hitna pomoć u Nišu je zato više puta bila u blokadi. Direktor Branislav Ničić, pokušao je u pregovorima sa gradom da reši problem.

Ni grad ne zna još šta će i kako će sa zubarima. Predlog je najpre bio da deo stomatologa predje u Dom zdravlja, ali da nastave da rade u ambulanti Hitne pomoći. Sada je taj predlog malo promenjen, ali i dalje nije konačan, tvrdi gradski većnik resorno zadužen za zdravstvo žarko ranković.

Niška hitna pomoć jedina u Srbiji ima službu koja radi 24 sata 365 dana u godini i godišnje pregleda 18 do 20 hiljada pacijenata. Osposobljena je da zbrinjava i pacijente na terenu. Ako se ugasi, tvrde da će posebno biti ugroženi nepokretni pacijenti, kao i oni u Gerontološkom centru.

 

Ovaj tekst deo je projekta “Pitajte građane” koji se realizuje uz podršku Grada Niša, kroz konkurs za projektno sufinansiranje medijskh sadržaja od javnog značaja za 2015.godinu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com