TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Hronika region i Srbija Udarne VESTI

ZVEČAN: ČEKA SE ODLUKA KFORA O BEZBEDNOSNIM ZAHTEVIMA SRPSKE LISTE(VIDEO)

Predsednik Srpske liste Goran Rakić uputio je Kforu zahtev da obezbedi sve prilaze Zvečanu i gradske ulice u samom gradu, koji će Kfor razmotriti, saznaje izveštač Tanjuga.

FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/ bs

Kako saznaje Tanjug, visoki oficir Kfora koji je učestvovao u pregovorima zatražio je od Rakića garancije da niko neće “vređati pripadnike Kfora, dirati njihova vozila i zastave na vozilima” a pošto je predsednik Srpske liste pružio tražene garancije, sada se čeka odluka Kfora.

Oficir Kfora je tokom pregovora potvrdio da će razgovarati sa svojim timom o zahtevu Srpske liste pošto dobije garancije.

Rakić je oficiru Kfora pružio tražene garancije i sada se čeka konačna odluka.

ADVOKAT PRIVEDENOG U ZVEČANU NAJAVIO ŽALBU APELACIONOM SUDU

Advokat Dušana Obrenovića, koji je priveden nakon protesta u Zvečanu, Predrag Miljković najavio je danas žalbu Apelacionom sudu nakon određivanja pritvora njegovom branjeniku.

Osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana Obrenoviću i Radošu Petroviću, privedenima nakon protesta u Zvečanu.

„Upravo sam od sudije primio rešenje kojim se mom klijentu određuje pritvor od 30 dana. Sud je, kako vidim u ovom rešenju, u celosti prihvatio navode tužilaštva. Ocenio je da postoji osnovana sumnja, kao i drugi uslovi, koji su neophodni za određivanje mere pritvora“, rekao je Tanjugu Obrenovićev advokat Predrag Miljković.

Advokat je najavio žalbu u roku od 48 sati.

„Smatramo da po filteru koji je tužilac iskoristio, i na osnovu kog on kvalifikuje ova krivična dela, odnosno stavlja na teret mom klijentu, vi možete optužiti još 1.500 ili 2.000 ljudi koliko je prekjuče bilo na protestu. Podnećemo žalbu, vrlo smo nezadovoljni ovom odlukom i smatramo da nije pravedna“, rekao je Miljković, dodajući da mu nije bilo dozvoljeno da fotografiše svog branjenika i pokaže javnosti u kakvom je stanju Obrenović nakon što je brutalno pretučen od strane tzv. kosovskih policajaca.

Žalbu apelacionom sudu najavio je i advokat Radoša Petrovića, Dejan A. Vasić.

Petrović i Obrenović, koje je Kfor pre dva dana predao kosovskoj policiji, prebačeni su jutros iz policijskog pritvora u Kosovskoj Mitrovici u sudski pritvor u Prištini, rekao je ranije danas bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović.

Kosovska policija brutalno je pretukla Obrenovića prilikom hapšenja 29. maja i uvođenja u stanicu u južnom delu Kosovske Mitrovice, rekao je ranije Miljković navodeći da je njegov klijent zadobio povrede glave, posekotine, poderotine i hematome po glavi.

HIL: PRIŠTINA ĆE SNOSITI POSLEDICE JER NIJE POSLUŠALA SAVETE SAD

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIC/ bg

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da će Priština snositi posledice jer nije poslušala savete Sjedinjenih Američkih Država, da će se to odraziti na odnose sa Vašingtonom, ali da ni on nije upoznat sa svim detaljima.

On je to rekao novinarima u Beogradu i dodao da mora da se postigne napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, formiranju ZSO i nastavku dijaloga.

“Naš državni sekretar Entoni Blinken je jasno rekao da se suprotstavlja svim potezima koje je Kurti učinio što je u suprotnosti sa svim savetima koje smo davali i Blinken je rekao da će to imati posledice. Moramno da nastojimo da ne izgubimo kompas i pravac kretanja, a to je fortmiranje ZSO, normalitacija odnosa. Potrebno je da se region Blakana miri i da se nastavi u pravcu EU i evroatlanstskih integracija”, rekao je Hil.

On je dodao da su prethodni dani bili veoma teški na mnogo načina, kao i da Amerika sa žaljenjem gleda na sve napade na Kfor i nasto vojnike i to ne bi smelo da se ponovi.

MAKRON: PRIŠTINA SNOSI ODGOVORNOST ZA NEMIRE NA SEVERU KIM

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Bratislavi da Priština snosi odgovornost za nemire na severu KiM i rekao da se nada da će se ove nedelje sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i liderima Beograda i Prištine.

Makron je na konferenciji za novinare u Bratislavi rekao da su protestinaglo porasli otkako su albanski gradonačelnici preuzeli dužnost u opštinama na severu KiM, u kojima većinu čine Srbe.

LAJČAK: HITNO POTREBNO POLITIČKO REŠENJE ZA TENZIJE NA SEVERU KIM

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je posle sastanka u Bratislavi s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, da je potrebna hitna deeskalacija na severu Kosova i Metohije, rešenje kroz dijalog i povratak radu na sprovođenju postignutog sporazuma s Beogradom.

Borelj je na Tviteru napisao da se s Kurtijem sastao u Bratislavi, gde se održava globalni bezbednosni forum, da bi razgovarali o tenzijama na severu KiM.

“Trenutna situacija je opasna i neodrživa”, istakao je Borelj.

I Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, izjavio je da je hitno potrebno političko rešenje za tenzije na severu Kosova i Metohije, kao i da nasilje nije prihvatljivo.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com