Zvono na prvom času zvoni za štrajk!

Zvono na prvom času zvoni za štrajk!

STRAJK PROSVETAKada u četvrtak zazvoni zvono za prvi čas, u većini niških škola  na tom času neće biti profesora I nastavnika. Ponovo štrajkuju, I to zato što Ministarstvo prosvete ne poštuje ono što je prošle godine dogovorilo i potpisalo sa sindikatima.

Ovo je, pre upozorenje nego štrajk, zbog nrizmirenih obećanja Ministarstva prosvete i Vlade, kaže predsednik USPR Niša Mirjana Živić Todorović.

Sporazumom je bilo predviđeno da od 1. januara ove godine budu uvedeni jedinstveni platni razredi u celom javnom sektoru, pa i prosveti. Medjutim, platnih razreda nema, a nema ni obećanh povećanja koeficijenata za prosvetare, tvrdi Živić Todorović.

Naši zahtevi su isplaćivanje jednokratne pomoći, odnosno božićne nagrade u iznosu od pet hiljada dinara, koja je propisana porebnim kolektivnim ugovorom, i povećanje koeficijenata i to dva puta po četiri odsto, ističe Živić Todorović.

Odluka o štrajku doneta je 4. februara na sastanku četiri reprezentativna sindikata. Predstavnici sindikata kažu da će, ukoliko se ništa ne desi, a država ostane gluva na zahteve prosvetara, krenuti sa  radiklaizacijom štrajka, i protestima po gradovima Srbije, a na kraju i u Beogradu.