TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Ekonomija Politika Udarne

VUČIĆ O RAZGOVORU SA MAKRONOM (VIDEO)

FOTO: TV PINK PRINTSCREEN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o tri ključne teme – sutrašnjem samitu o Kosovu i Metohiji, bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i budućnosti Evropske unije i Srbije u Uniji.

Sa Makronom je, kako kaže,  razgovarao u četiri oka,  sat i po vremena.

Vučić je rekao da je učio od Makrona kako on vidi Evropu i svet u budućnosti, sa ključnim osvrtom na evropski put Srbije.

Kada je reč o sutrašnjem samitu o KiM, u organizaciji Nemačke i Francuske, Vučić kaže da nije siguran da će moći da se usvoji zajednička izjava.

Govoreći šta ako dođe opet do opstrukcije dijaloga Vučić kaže da je to važno pitanje i da to nije dobro za Srbiju jer mi moramo da sačuvamo mir i stabilnost.

Upitan kako gleda na nastavak dijaloga pošto postoje naznake da Priština neće biti zastupljena u nedelju na najvišem nivou, odnosno na nivou premijera Avdulaha Hotija, Vučić je kazao da je čuo određene glasine večeras da Albanci neće doći u Brisel, iako se čekalo mesecima na nastavak dijaloga.

“Sada sam video da sam dobio poruku od izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i razgovaraću sa njim večeras da vidim šta će biti. Da budem iskren, trudimo se da pokažemo da smo partneri EU, međunarodne zajednice, svakome za dijalog, da ne želimo da bežimo od teških tema. Iznenadi me kada neko prihvati termin a onda kaže da ne može da dođe zbog unutrašnjih prilika. Zamislite mene da kažem ”imam demonstarcije i ne mogu da dođem””, kazao je on.

“Presecanje preko noći” ne može doneti dobre rezultate u dijalogu Beograda i Prištine, već da dve strane mogu da naprave bezbroj malih koraka kako bi popravile odnose, kaže predsednik Srbije.

Vučić je novinarima u Parizu rekao da veruje da će  video samit, koji će voditi francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, biti otvoren razgovor, ali da ne očekuje previše rezultata, niti saglasnost.

Upitan da li mu je posle današnjeg razgovora sa Makronom jasnije šta bi moglo da se očekuje od sutrašnjeg video samita, Vučić je rekao da veruje da će svako govoriti o tome kako vidi dijalog, budućnost razgovora.

“Ne mislim da će da bude previše rezultata, biće pronađeni nekakvi principi, ali koje ne možemo svi da dogovorimo, tako da verujem da će izaći sa predsedničkim saopštenjem Francuzi i Nemci, mi ćemo posebno, kao i Albanci”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da na protestu u Beogradu večeras nije bilo policije, jer nije bilo nasilja, niti pokušaja upada u institucije države i istakao da je tako bilo i u proteklih osam godina, a biće, kaže, i ubuduće.

“Niste ulazili u Skupštinu, niste gađali molotovljevim koktelima bakljama, ogradama i svim drugim i niste policajca ni videli”, rekao je Vučić povodom večerašnjeg protesta novinarima u Parizu.

Protesti su demokratski instrument, ali nasiljem se, ističe, ne preuzima vlast.

On je rekao da demonstrante niko neće da dira, da mogu da demonstriraju i “sto dana i sto godina”, mada smatra da je to neodgovorno zbog zaraze koja će se time širiti.

Vučić je rekao i da mu protesti nikada nisu smetali, da mu ne smetaju ni sada, samo ako niko ne ulazi u institucije i ne tuče policiju.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com