TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

Advokat porodica rudara stradalih u rudniku „Soko“ podnosi žalbu Ustavnom sudu

Porodice poginulih rudara obratiće se Ustavnom sudu, nezadovoljne time što nije utvrđena ničija odgovornost za nesreću koja se pre dve godine dogodila u rudniku “Soko”. Njihov zastupnik, advokat Branislav Stojanović najavio je da će ustavnu žalbu podneti u utorak, jer su sve druge pravne mogućnosti iscrpljene. Stojanović ističe da će, ukoliko treba, ići i do Strazbura.

Advokat porodica rudara stradalih u rudniku „soko“ podnosi žalbu ustavnom sudu

advokat Branislav Stojanović

Advokat Bratislav Stojanović, punomoćnik porodica osam rudara stradalih u nesreći u rudniku „Soko“ najavio je da će podneti žalbu Ustavnom sudu na odluku Osnovnog javnog tužilaštva Aleksinac o odbacivanju krivične prijave protiv JP „Resavica“.

Izjavljujem da su mi porodice ponovo dale punomoćje za podnošenje ustavne žalbe. Ustavnu žalbu podnosim sutra u kojoj ću se pozvati na povrede ustava na osnovnu člana 32 Ustava na pravično suđenje, i na osnovu Konvnecije ljudskih prava jer je vođen postupak na nezakonit način”, kaže zastupnik porodica nastradalih rudara Branislav Stojanović. 

Stojanovć ističe da je nezadovoljan time što nije privaćeno dopunsko veštačenje komisije Rudarsko-geološkog fakulteta o dozvoljenoj koncentraciji metana kritične noći. Sledeća pravna opcija je nova krivična prijava i tužba za naknadu nematerijalne štete u građanskoj parnici protiv JP „Resavica“.

Žalbom od Ustavnog suda tražićemo da se ukine odluka tužilaštva o odbacivanju krivične prijave i predmet vrati na ponovni postupak ili da se pravnim sledbenicima stradalih rudara zbog pretrpljenih duševnih bolova, isplati nematerijalna šteta u iznosu od 50.000 evra po porodici”, kaže Stojanović.

Nakon toga, kaže, ostaje mogućnost obraćanja Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Prvog aprila 2022. godine u 4 sata i 9 minuta došlo do izboja metana u rudniku Soko kada je poginulo osam rudara, a više od 20 povređeno. U ovoj nesreći preminuli su Darko Zlatković, Nenad Trivunac, Radovan Grujić, Petar Petrović, Branko Čokorilo, Branislav Zlatanović, Bratislav Živković i Bojan Stajić.

Istragu rudarske nesreće preuzelo je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu koje je jula 2022. godine saopštilo da da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje.

Nakon reagovanja porodica nastradalih, Ministarstvo rudarstva i energetike je avgusta iste godine podnelo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 lica zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com