TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

Stanković: Niš će vratiti 140 miliona dinara od spora sa Ćurdićem

Niški većnik Nenad Stanković očekuje će Grad Niš u svoj budžet vratiti 140 miliona dinara koliko je plaćeno prevozniku Ćurdić u sudskom sporu zbog raskida ugovora. Čeka se odluka Vrhovnog kasacionog suda, na osnovu spora iz 2018. godine. Privatno-javno partnerstvo sa ovim autoprvoznikom grad je raskinuo zbog neispunjavanja ugovorom predviđenih kvaliteta usluga.

Niš će vratiti 140 miliona dinara od spora sa Ćurdićem

Nenad Stanković gradski većnik

Očekuje se da Vrhovni kasaiconi sud uvaži presudu Privrednog suda kojom bi u gradsku kasu trebalo da se vrati 140 miliona dinara, kaže gradski većnik zadužen za planiranje, izgradnju i vanredne situacije Nenad Stanković.

Naime, tu sumu Grad Niš je morao da plati po sudskom sporu iz 2018. godine kad je autoprevozniku „Ćurdić“ Grad raskinuo privatno-javno partnerstvo, pojašnjava Stanković.

U sklopu rebalansa budžeta predviđeno je povećanje te pozicije za 300 miliona dinara. Jedan deo se odnosi na prethodnih 140 miliona koji su odlukom Skupštine Grada Niša isplaćeni po prethodnoj presudi Privrednog suda, koja se tiče presude koja je doneta u vezi sa vozilima koje je „Ćurdić“ vozio mimo ugovora i koje „Direkcija“ nije tada plaćala. Privredni sud je tada presudio da to treba da se plati. Grad je zbog toga platio 140 miliona po sudskom sporu koji je vođen iz 2018. godine“, kaže gradski većnik Nenad Stanković. 

Međutim, 12. marta ove godine je stigla druga presuda Privrednog suda kojom se odbija zahtev „Ćurdića“ da se poništi odluka o jednostranom raskidu ugovora o javno-privatnom partnerstvu.

Ćurdić

To zapravo znači da imamo dve kontradiktorne presude, jer po jednoj presudi „Direkcija“ nije plaćala kompletan iznos „Ćurdiću“ vezan za prevoz koji je ostvario, jer nije upravljao vozilima koja su bila predviđena ugovorom. U drugoj presudi veštak je bio Tehnički fakultet iz Novog Sada, koji potvrđuje da je „Direkcija za javni prevoz“ bila u pravu kad je raskinula ugovor „Ćurdiću“, jer nije ispunjavao ugovornu obavezu, odnosno što nije koristio vozila predviđena ugovorom.

Do spora došlo jer je Direkcija za javni prevoz odlučila da prevozniku ne plaća trasport za vozila slabijeg kvaliteta. 2019. godine doneta prvostepena presuda u korist Direkcije, a nakon toga, drugostepeni sud je vratio presudu na doradu gde je ona potpuno preinačena u korist prevoznika. Sada je sve na Vrhovnom kasacionom sudu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com