TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti SVET VESTI

78. DAN RUSKO-UKRAJINSKOG SUKOBA: FINSKA I ŠVEDSKA SVE BLIŽE NATO-u

Sedamdeset osmi dan rata u Ukrajini.

Finska i Švedska sve bliže članstvu u NATO-u. Iz Moskve poručuju težnja Finske ka NATO-u pretnja po rusku nacionalnu bezbednost.

Kuleba: Kijev spreman za razgovore, ali bez ruskih ultimatuma

 (AP Photo/Olivier Matthys)

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba poručio je da je Kijev spreman za razgovore sa Rusijom, ali da odbacuje ruske ultimatume.U intervjuu za nemački Di Velt Kuleba je poručio: “Spremni smo za razgovore. Međutim, nismo spremni da prihvatimo ruske ultimatume”.

On je dodao da će ako situacija eskalira Kijev uzvratiti udarac.

Putin: Nastavak zapadne opsesije sankcijama dovešće do teških posledica

Autori zapadnih sankcija protiv Rusije vođeni su kratkovidnim naduvanim političkim ambicijama i pogađaju ekonomije i narode Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

“Ove sankcije u velikoj meri izazivaju globalnu krizu. Njihovi autori, vođeni kratkovidim, naduvanim političkim ambicijama i rusofobijom, u najvećoj meri pogađaju sopstvene nacionalne interese, sopstvenu ekonomiju, dobrobit svojih građana. To vidimo, pre svega, u naglom porastu inflacije u Evropi”, rekao je Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima.

(Anton Novoderezhkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Prema njegovim rečima, nastavak opsednutosti Zapada sankcijama neizbežno će dovesti do najsloženijih posledica.

“Očigledno je da će zbog objektivnih ekonomskih zakona nastavak opsesije sankcijama, ako mogu tako reći, neminovno dovesti do najsloženijih, teško rešivih posledica po Evropsku uniju, njene građane, kao i po najsiromašnije zemlje sveta, koje se već suočavaju sa rizicima od gladi”, ocenio je ruski predsednik.

Gasprom: Obustavljen transport gasa preko poljskog dela “Jamal-Evrope”

Ruski energetski gigant “Gasprom” saopštio je da neće više moći da izvozi gas preko Poljske, preko “Jamal-Evrope”, pošto su uvedene sankcije protiv firme koja je vlasnik poljskog dela gasovoda.”Za Gasprom to znači zabranu korišćenja gasovoda u vlasništvu Evropol-gasa, koji je zadužen za transport kroz Poljsku”, dodaje se u saopštenju.

Snabdevanje Nemačke ruskim gasom preko Ukrajine smanjeno je za četvrtinu, a italijanski premijer Mario Dragi tokom posete SAD izjavio da pojedine članice, među kojima i Nemačka, već plaćaju ruski gas preko “Gasprombanke” u rubljama.

Brisel: Zatvaranje glavnog čvorišta za transport gasa zasad nije problem za EU

Zbog toga što je ukrajinski gasni operator obustavio transport gasa kroz glavno čvorište Sohranivku, Evropska komisija je saopštila da to ne predstavlja energetski problem.”Iako trenutni razvoj događaja može uticati na deo tranzita gasa ka EU, zasad ne predstavljaju opasnost po snabdevanje Unije”, rekao je portparol Komisije.

GTSOU, koji upravlja gasnim sistemom Ukrajine, obustavio je transport gasa putem rute Sohranivka, zbog, kako je rečeno, “mešanja okupatorskih snaga u tehničke procese”.

Ministri G7 razmotrice deblokadu i plasman ukrajinskog žita

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam najrazvijenijih država (G7) razgovaraće o načinima da se okonča blokada ukrajinskog žita i omogući njegov plasman u inostranstvu, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

„U luci u Odesi trenutno je blokirano 25 miliona tona žitarica, što predstavlja hranu za milione ljudi u svetu koja je hitno potrebna, pre svega afričkim i zemljama na Bliskom istoku“, rekla je Berbok, prenosi Rojters.

Rat u Ukrajini doveo je do skoka svetskih cena žitarica, jestivog ulja, goriva i đubriva, a agencije Ujedinjenih nacija upozoravaju da će poskupljenje pogoršati krizu s hranom u Africi, navodi britanska agencija.

Švajcarska vlada je objavila da zamrznuta ruska imovina u toj zemlji iznosi 6,3 milijarde švajcarskih franaka i dodaje da je Švajcarska “odmrzla” ukupno 3,4 milijarde franaka privremeno blokirane ruske imovine.

Rusija: Optužbe za nasilje nad decom u Ukrajini su apsurdne

(AP Photo/Markus Schreiber)

Sve optužbe na račun ruskih vojnika da su počinilI nasilje nad decom u Ukrajini su apsurdne, izjavio je danas ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

„Danas smo još jednom čuli izvestan broj naših kolega kako optužuju ruske vojnike za vršenje dela nasilja, uključujući seksualno nasilje, nad decom. To smo čuli od britanskog kolege i od drugih. Ove optužbe su u najmanju ruku apsurdne”, naglasio je ruski ambasador, prenosi TAS S.

Nebenzja još rekao da u prilog njegovoj tvrdnji ide i činjenica da je ukrajinska komesarka za prava deteta Darja Herasimčuk u nedavnom televizijskom intervjuu izjavila da Državno tužilaštvo u Kijevu nema potvrđene dokaze koji svedoče o najmanje jednom takvom slučaju, navodi ruska agencija.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com