TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

COVID19 Današnje vesti Ekonomija

Mali:Usvojen pravni okvir,od ponedeljka privredi olakšice (VIDEO)

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

(Tanjug)

Na sednici Vlade Srbije danas je usvojen pravni okvir za sprovođenje ekonomskih mera za smanjenje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa KOVID 19, a od ponedeljka svi zainteresovani mogu da se prijave za te mere, i to kroz poresku prijavu, koju i inače popunjavaju.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je usvojeno nekoliko uredbi kao što je to obećano pre tačno deset dana na predstavljanju Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa KOVID 19.

Mali je rekao da je vrednost paketa ukupno 608, 3 milijarde dinara.

Usvojena je Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19

Zatim, vlada je usvojila Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom COVID – 19 kao i Uredba o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti za vreme vanrednog stanja.

“Implementacija ekonomskih mera koje su propisane ovim uredbama počinje već u ponedeljak. To znači da će svi zainteresovani već od tog dana moći da se prijave za korišćenje mera, i to kroz poresku prijavu, koju i inače popunjavate”, rekao je Mali.

Kada je reč o tri uredbe koje su danas usvojene, jedna se odnosi na podršku u smislu fiskalne politike i direktne pomoći privatnom sektoru, kao i na isplatu 100 evra građanima, druga na podršku privredi preko Fonda za razvoj što je mera za očuvanje likvidnosti, i treća se odnosi na dužničke hartije od vrednosti.

U ponedeljak će, kaže, biti objavljen i poziv Fonda za razvoj za pomoć privrednicima u održavanju likvidnosti.

Mali je rekao da je malo koja zemlja u svetu već krenula sa implementacijom mera, već da su mnoge izašle u javnost sa ekonomskim planom, a da je Srbije među prvima državama koji taj plan i primenjuju.

Mali se na početku izlaganja zahvalio penzionerima što ostaju kod kuće i time čuvaju svoje živote i podsetio da je danas isplaćena celomartovska penzija i dodatak od 4.000 dinara.

To je bila, podseća, jedna od prvih mera i način kako država pruža podršku u ovim teškim vremenima za ceo svet.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com