TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

E-GRAĐANIN PROJEKTI 2021

PORODIČNI ŽIVOT: ODGOVORI NA 62 PITANJA SAMO “KLIKOM” NA eUpravu

“Venčali smo se! Razveli smo se u inostranstvu! Treba da se porodim! Porodila sam se! Treba mi savet oko nege deteta! Umro mi je bliski srodnik! Šta da radim(o)?”

Svako od nas je imao neku od ovih životnih situacija i dilemu kako da pravno “raščisti” stvari sa državom u njima! Vrlo često se pitamo kome da se obratimo kako bi pribavili određena dokumenta, ispoštovali zakonske propise i “legalizovali” i dobre i loše promene u svojim životima.

Sada, umesto obilazaka šaltera, odgovore na ova i mnoga druga pitanja i pomoć kako da situaciju razrešite možete dobiti jednostvanim klikom na sledeći link. Samo ovoj stranici eUprave dobićete uputstva i odgovre na više od 60 pitanja vezanih za porodični život.

Ono što je još bolje je činjenica da ćete većinu toga moći da rešite online, bez da izlazite iz kuće. Sve što vam je potrebno je internet veza i malo “kompjuterskih” veština.

DILEME I TRILEME

  1. U čemu je razlika između trudničkog bolovanja, porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta? 

     

    Ako vas muči ova “trilema” potrebno je samo da “kliknete” na znak “+” na kraju pitanja i otvoriće vam se sledeći odgovori:

    Trudničko bolovanje određuje izabrani lekar – ginekolog i traje najduže do otvaranja porodiljskog odsustva. Naknadu zarade za vreme trudničkog bolovanja za prvih 30 dana isplaćuje poslodavac, a od 31. dana Republički fond za zdravstveno osiguranje.

    Porodiljsko odsustvo je pravo na odsustvo koje počinje najranije 45, a najkasnije 28 dana pre utvrđenog termina porođaja i traje tri meseca nakon rođenja deteta.

    Odsustvo sa rada radi nege deteta je pravo na odsustvo koje počinje od trenutka završetka porodiljskog odsustva, a traje najduže 365 dana (od trenutka otvaranja porodiljskog) ako su u pitanju prvo i drugo dete, odnosno dve godine ako se radi o trećem i svakom narednom detetu. Ovo pravo može da ostvari jedan od roditelja, shodno međusobnom dogovoru.

    Porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta isplaćuje ministarstvo nadležno za socijalna pitanja.

ŠTA BUDUĆE ILI NOVOPEČENE MAME I TATE TREBA DA ZNAJU

Za mlade i nezaposlene mame vrlo je važno da znaju, između ostalog, i odgovore na sledeća pitanja:

  • Kako mogu da ostvarim naknadu zarade ako sam nezaposlena?
  • Šta je to posebna nega deteta i kako se ostvaruje pravo na nju?
  • Šta treba da ponesem od dokumenata u porodilište?
  • Nije mi overena kartica zdravstvenog osiguranja a treba da se porodim, šta da radim?
  • Kako da proverim da li mi je overena kartica zdravstvenog osiguranja?
  • Porodila sam se van zdravstvene ustanove, kako prijavljujem dete?
  • Prijavila sam dete preko „eBebe“, da li treba još nešto da uradim?

Odgovori se, baš kao i u prvom primeru, dobijaju klikom na “+” na kraju pitanja.

Tako saznajete da pravo na naknadu zarade možete ostvariti kada počne vaše porodiljsko odsustvo. Zahtev podnosite u opštini u kojoj živite i ne morate ga podneti lično. A i sam zahtev i spisak dokumentacije koju podnosite uz zahtev možete naći takođe samo klikom ovde.

Ako ste roditelj deteta koje je teško psihofizički ometeno i kome je potrebna posebna nega, treba da znate i da možete da odsustvuje sa rada ili da radite sa polovinom punog radnog vremena, kako bi mogli da negujete dete. Mišljenje o psihofizičkom stanju deteta daje komisija Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Za vreme odsustva sa rada roditelj ima pravo na naknadu zarade. Ovo pravo roditelj može da koristi najduže do pete godine života deteta.

Pre odlaska u porodilište, treba spremiti i poneti ličnu kartu, karticu zdravstvenog osiguranja, potvrdu o krvnoj grupi Zavoda za transfuziju krvi (ili karton dobrovoljnog davaoca krvi) i uput izabranog ginekologa.

Ako zdravstvena kartica nije overena zato što nisu plaćeni dospeli doprinosi, nije problem: možete koristi zdravstvenu zaštitu! Međutim, morate da znate da nemate pravo na naknadu zarade.

Da li je kartica overena ili ne, možete proveriti  tako što kliknete ovde i unesete u odgovarajuća polja lični broj osiguranika (LBO) koji se nalazi na kartici i broj kartice zdravstvenog osiguranja.

U slučaju da se niste porodili na klinici, potrebno je sa stupite u kontakt sa lekarom u zdravstvenoj ustanovi koji će potvrditi rođenje deteta i podneti prijavu rođenja deteta u papirnom obliku. Takođe, dete možete prijaviti elektronskim putem preko usluge „Bebo, dobro došla na svet“ („eBeba“).

Ako je podneta prijava u papirnom obliku, morate otići kod matičara po mestu prebivališta i izvršiti upis deteta u matičnu knjigu rođenih i tom prilikom dajete izjavu o imenu i prezimenu deteta zajedno sa svojim suprugom. Dovoljno je da ponesete ličnu kartu, a ukoliko ste stranac, putnu ispravu.

Ukoliko niste u braku, možete sami da prijavite dete i tom prilikom možete da navedete oca deteta, koga će matičar pozvati da da izjavu o priznanju očinstva.

Prebivalište deteta prijavljujete u policijskoj stanici, a prijavu na zdravstveno osiguranje u filijali/ispostavi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u kojoj ste vi ili otac deteta osigurani.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com