понедељак, новембар 25

DA NE STANE KOST U GRLU – OSLIĆ OMILJEN NA SLAVSKOJ TRPEZI

0
235

Riba je neizostavna na slavskoj trpezi i upravo se u ovom periodu najlešće jede. Ipak, neki se odlučuju isključivo za oslić jer ima najmanje kostiju. Pa čak i tada su i više nego pažljivi. Tome u prilog ide i podatak da se Klinici za uho, grlo i nos u Nišu nisu javljali ljudi sa problemima sa ribljim kostima.

To nije ništa strašno, svakako da je za samog pacijenta iritantno i bolno kada mu se riblja kost zabode u krajnik.. Mi to rutinski vrlo uspešno vadimo. Moj apel je da dok jedu ribu, vode računa i lepo očiste te riblje kosti. Preko je potrebno da više jedemo ribu zbog omega 3 i smanjenja holesterola, jačanja imuniteta, poručuje rukovodilac Klinike za otorinolaringologiju Niš prof. dr Dušan Milisavljević.

Šta ukoliko vam riblja kost ipak zastane?

Ukoliko se nalazite negde van grada, a neki deo riblje kosti vam se zaglavi, malo veći komad hleba napravite. Ipak, obratite se nekom ORL doktoru. Mi to uspešno vadimo, bez ikakve anestezije, dovoljno je da pacijent kaže “a”, objašnjava dr Milisavljević.

Doktor Milisavljević kaže da je ranijih godina bilo više slučajeva da građani potraže pomoć zbog problema sa ribljim kostima. Ove godine smo postali oprezniji.

Leave a reply