TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika

DŽUNIĆ ODGOVARA NA ZAHTEVE ORGANIZATORA PROTESTA

Zahteve sa protesta koji je održan pod nazivom ”Provetrimo Niš, dišimo slobodno“ predsednik Skupštine grada Boban Džunić, kako sam kaže, dobio je tek nakon što ih je zatražio od organizatora protesta, Odborničke grupe „Niš, moj grad”. Džunić je odgovore izneo na konferenciji za novinare, iako je, kako kaže, to bio posao predsednika Komisije za zaštitu životne sredine Miodraga Stankovića, jednog od organizatora protesta. 

 

“Miodrag Stanković je upravo lice koje treba da da odgovore na sva pitanja koja je on sam kao ulični šetač predao Skupštini grada, a ja naravno dostavio njemu, ovom prilikom kao predsedniku Komisije za zaštitu životne sredine i zatražio da po hitnom postupku zakaže sednicu komisije”, ističe Džunić.

Džunić kaže da je sem hitne sednice, tražio od Stankovića da njega ali i sve građane koji to budu zahtevali obavesti o tome šta je Komisija do sada preduzela.

Između, ostalog, organizatori protesta su tražili da se sve kotlarnice prebace na gas ili priključe na Toplanu. Džunić na to kaže da mu je Toplana dostavila podatke da se 96 odsto energije proizvede iz gasa.

“3,85 odsto energije se proizvodi iz mazuta, a 0,18 iz lož ulja. Distributivni sistem Toplane se sastoji od 72km toplovodne mreže i oko 1140 toplotnih podstanica. Sve tri toplane kao energent koriste gas , a ne ugalj kako on tvrdi. Ugalj se ne koristi u niškoj Toplani”, tvrdi Džunić. 

Džunić kaže i da postoje brojne povlastice za nove priključke individualnih objekata na Toplanu. A, zahteve da koz Niš voze samo autobusi kategorije euro 4 nazvao je pokušajem da se dobiju jeftini politički poeni. Džunić podseća na rekonstrukciju toplotnih podstanica i priključenje javnih objekata u Nišu na toplovodnu mrežu, brojne projekte koje je grad uradio na polju energetske sanacije, izgradnju i rekonstrukciju novih parkova. Dodaje da je u prethodne 2 godine u gradu još 1050 objekata priključeno na toplovodnu mrežu, a da je u periodu od 2007. do 2020. taj broj bio duplo manji. Inače, organizatori protesta tražili su da ispuni osam zahteva za čistiji vazduh na koje je predsednik Skupštine na konferenciji dao odgovore.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com