четвртак, септембар 19

Sedamnaestoro dece dobilo pomoć Savetovališta za decu žrtve nasilja u Nišu

0
29

Sedamnaestoro dece prošlo je kroz prvo Savetovalište za decu žrtve nasilja, koje je osnovano u Nišu pre godinu dana. Direktorka Sigurne kuće u okviru koje radi Savetovalište kaže da su to uglavnom deca školskog uzrasta, nižih razreda, koja su pretrpela porodično, seksualno, vršnjačko ili digitalno nasilje.

U Savetovalištu nedavno je akreditovan još jedan program za decu koja zbog visoko konfliktnog razvoda roditelja doživljavaju traume, kaže Šćekić i dodaje da je to program jedini takve vrste u našoj zemlji.

Savetovalište za decu žrtve nasilja u Nišu: Godinu dana pomoći najugroženijima

Prema podacima niškog Centra za socijalni rad, godišnje bude oko 200 prijava nasilja nad decom, što je bio jedan od razloga da Niš pre godinu dobije Savetovalište za decu žrtve nasilja. Ovo je i prvo takvo savetovalište u Srbiji.

Pružamo savetodavne odnosno terapeutske usluge deci koja su doživla bilo kakvu vrstu nasilja. Ono što mogu da kažem da je za godinu po uputu Centra za Socijalni rad prošlo 17 dece”, kaže direktorka Sigurne kuće i dece žrtve porodičnog nasilja u Nišu Sonja Šćekić.

Terapeutski rad sa decom sprovode stručna lica koja su prošla obuku za rad sa decom starosti od 3 do 18 godina, ali su deca koja su do sada bila u Savetovalištu školskog uzrasta nižih razreda.

U najvećem broju slučajevu su to deca koja su bila žrtve porodičnog nasilja da li direktno ili indirektno, koja ostavilo jake teške traume, ali je bilo i dece koja su pretrpela vršnjačko nasilje i roditelji sa kojima smo u kontaktu kažu da ima pomaka kod te dece što nas raduje”, kaže Šćekić.

U okviru Savetovališta krajem januara ove godine otvoren je i besplatan SOS telefon za decu i mlade. Broj 0800 000 803 je otvoren svakog radnog dana od 8 do 15 časova, a pozivi mogu da budu anonimni. Kako nije dovoljno zaživela, zaposleni Savetovališta sada obilaze škole i infomrišu decu o podršci i pomoći koju mogu da dobiju putem SOS linije “Delini”.

Iz Savetovališta ističu da je akreditovan i jedan novi program, a koji je namenjen deci koja preživljavaju traume zbog visokokonfliktnog razvoda roditelja.

Mi smo napravili taj program poslali Komori socijalne zaštite i odobren je. Dobili smo odluku da možemo da ga primenjujemo i počinjemo sa predavanjima na tu temu”, objašnjava Šćekić.

Inače, u regionalnoj Sigurnoj kući u Nišu je od početka godine do danas boravilo 75 korisnica sa decom. Sve žene žrtve porodičnog nasilja koje su želele prošle su obuke koje finansira Grad Niš kako bi se ekonomski osnažile, bile samostalne i napustile nasilnika.

Leave a reply