TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

ADVOKATSKA KOMORA NIŠ PROSLAVILA DAN ADVOKATURE

Advokati i dalje vode bitku da dobiju status službenog lica, ali su uspeli da obezbede učešće u procesima izmene zakona. To je, između ostalog, naglašeno na svečanoj akademiji niške Advokatske komore povodom obeležavanja Dana advokature. Priznanja za svoj dvocenijski uspešan rad dobilo je 29 advokata, među kojima i doajen jugoslovneske advokature Toma Fila.

Advokatska komora Niša broji oko 1500 advokata i oko 800 pripravnika koji mogu da se edukuju u novoosnovanoj Advokatskoj akademiji, rekao je na Dan advokature, predsednik niške Komore, Milan Petrović.

Dan advokature, Advokatska komora Niš

Najbitniji ciljevi Advokatske komore Niš je to što je formirala Advokatsku akademiju koja će se baviti edukacijom advokata i advokatskih pripravnika kao i pripremom za polaganje advokatskog pravusodnog ispita, što je nešto novo i što do sada nije postajalo. Uveli smo i da plaćamo osiguranje za sve advokate članove komore”, objašnjava Petrović.

Dodaje da se Komora i dalje zalaže da advokati dobiju status službenog lica, kao i da rade na edukaciji građanstva o vladavini prava i poštovanju ljudskih prava.

To je naša želja da dobijemo status službenog lica, ali i da se uvede i polaganje pravosudnog ipsita u Nišu”, kaže Petrović. 

Za sada se pravosudni ispiti polažu u Beogradu i Novom Sadu, a u Ministarstvu pravde kažu da će ih podržati u inicijativi da se polažu u Nišu. Ističu i da pozitivno ocenjuju pokretanje niške Advokatske akadmije za mlade pravnike, jer su oni kao i dugogodišnji advokati važni u u izmenama zakona i svedoci kako se zakoni primenjuju u praksi.

“Advokate vidimo kao pratnere Ministarstva pravde o izmena krivičnog zakonu i krivičnog postupka i formirane su dve Radne grupe”, kaže državna sekretarka u Ministarstvu pravde Livija Pavićević. 

Advokatska komora Niš postoji već pola veka godinu i pokriva područje od Aleksinca do Bujanovca sa šest advokatskih zajednica. 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com