TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

COVID19 Današnje vesti Društvo Udarne

AKADEMIK MILORAD MITKOVIĆ PREMINUO OD POSLEDICA KORONE

Prof. dr Milorad Mitković, poznati niški akademik, ortopedski hirurg UKC Niš u penziji i profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu niškog Univerziteta preminuo je od posledica infekcije korona virusom.

 

 

SAOPŠTENJE OGRANKA SANU U NIŠU

U sredu, 7. aprila 2021. godine, u Kliničkom centru u Nišu, od posledica infekcije korona-virusom Kovid-19, u svojoj 71. godini, preminuo je akademik Milorad Mitković, potpredsednik Ogranka SANU u Nišu.
Milorad Mitković rođen je 7. juna 1950 . u Lebanu . Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirao je 1975, a magistrirao 1984. Specijalizaciju iz ortopedije pohađao je u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu od 1978 . do 1982 , a doktorirao 1987. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Studijske boravke realizovao je u Beogradu, Londonu, Oksfordu, Kembridžu, Ulmu, Hanoveru, Briselu, Moskvi, Rigi, Tibingenu, Davosu.
Bio je zaposlen na Medicinskom Fakultetu Univerziteta u Nišu (od 2004. u zvanju redovnog profesora), a od 1994. do 2015. godine bio je direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju KC Niš. Za dopisnog člana SANU izabran 1. novembra 2012, a za redovnog člana 8.
novembra 2018. godine. Od novembra 2018. godine bio je potpredsednik Ogranka SANU u
Nišu.
Najznačajnije naučnoistraživačke i praktične rezultate, koji su imali međunarodni odjek i priznanja, Milorad Mitković ostvario je u oblasti ortopedske hirurgije i traumatologije, biomehanike, eksperimentalne hirurgije, posebno u lečenju preloma kostiju, u korekciji različitih vrsta deformiteta, u produženju ekstremiteta primenom „Mitkovićevog spoljnog fiksatora” i kombinacijom spoljne i unutrašnje fiksacije, u artroskopskoj hirurgiji kolena, u ugradnji veštačkih kukova. Realizovao 12 naučnih projekata (od toga dva u Švajcarskoj), u okviru kojih je patentirao 44 pronalaska pod svojim imenom (u zemlji i inostranstvu). Objavio je preko
400 naučnih radova i 6 knjiga.
Konstruktor je sistema za spoljnu fiksaciju kostiju koji nosi njegovo ime („Fiksator po Mitkoviću”), a koji je, posle ispitivanja u Jugoslaviji, Srbiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, primenjen na preko 25.000 pacijenata u Srbiji i inostranstvu, uključujući i zbrinjavanje ranjenika u toku sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Akademik Mitković osnovao je školu spoljne i unutrašnje fiksacije kostiju u Nišu, u kojoj se danas edukuju brojni ortopedski hirurzi iz zemlje i inostranstva. Osnivač je i šef jedne ortopedske klinike u Kuvajtu .

Akademik Mitković bio je član sledećih naučnih i stručnih društava: Srpska traumatološka asocijacija, predsednik; Akademija medicinskih nauka SLD; Udruženje za izučavanje spoljne i unutrašnje fiksacije kostiju, predsednik; Međunarodno udruženje ortopedskih hirurga i traumatologa; Evropska federacija nacionalnih asocijacija ortopeda i traumatologa; Evropska asocijacija za traumatologiju i urgentnu hirurgiju; Američka akademija za ortopedsku hirurgiju; Međunarodno udruženje za produženje i rekonstrukciju ekstremiteta.
Dobitnik je i nosilac brojnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu: Velika zlatna medalja Instituta za ortopediju i traumatologiju iz Rige (1988); Prva nagrada za pronalazak u SFRJ (1989); Zlatna medalja „Eureka”, Brisel (1990); Zlatna medalja „Mihajlo Pupin” (1994); Zlatna medalja „Nikola Tesla” (1996); Zlatna plaketa Kliničkog centra Niš za visoko međunarodno reprezentovanje (1998); Nagrada „11. januar”, priznanje Grada Niša (2012); Nagrada Srpskog lekarskog društva „Velikipečat” (2014); „Zlatni znak” Univerziteta u Nišu (2014); Medalja „Dr Vladan  Đorđević”, VMA, Beograd (2015).
Na kandidacionom Skupu svih članova Ogranka SANU u Nišu, održanom 9. februara 2021. godine, akademik Mitković jednoglasno je predložen za predsednika Ogranka SANU u Nišu. Nažalost, Izborni skup, zakazan za 30. mart 2021. godine, odložen je upravo zbog bolesti i hospitalizacije akademika Mitkovića. Vreme i mesto sahrane akademika Milorada Mitkovića biće naknadno objavljeni.

KLINIČKI CENTAR NIŠ: GUBITAK SJAJNOG STRUČNJAKA I KOLEGE

Smrt prof. dr Miroslava Mitkovića, veliki je gubitak za Univerzitetski klinički centar Niš, čitavu naučnu i akademsku zajednicu, ali pre svega za sve nas, koji smo izgubili sjajnog kolegu i dobrog čoveka. Uprava UKC Niš izražava duboko i iskreno saučešće porodici i najbližima prof. dr Milorada Mitkovića.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com