AMERIČKI GITARISTA AL MEKEJ OTVARA NIŠVIL 12. AVGUSTA

AMERIČKI GITARISTA AL MEKEJ OTVARA NIŠVIL 12. AVGUSTA

Američki gitarista Al Mekej i njegov bend Ert, vind end fajer ekspirijens, nastupiće 12. avgusta na otvaranju festivala Nišvil, najavili su danas organizatori.

Mekej je već svirao pred srpskom publikom 1975. godine u beogradskoj hali Pionir kao član benda Ert, vind end fajer (EVF), sa kojima je bio od 1973. do 1981. godine, a za koje je sam ili sa pevačem Morisom Vajtom (1941-2016) napisao hitove poput “September”, “Happy Feeling” i “Sunshine”.

“Kada su početkom osamdesetih EVF otišli na dužu pauzu McKay je želeo da nastavi nastavi u tradiciji benda i oformio svoju grupu u koju je doveo mnoge originalne članove EVF, sa kojom već decenijama uspešno snima i nastupa na vodećim evropskim festivalima, kao što su Marsiak i Montre”, saopšteno je iz Nišvila.

Nisville – photo D.M. Car

Kako je navedeno, aktualna postave Mekejovog EVF ekspirijens su pevači Tim Ovens, Devere Daket, Klod Vuds, basista DŽejms Mening, klavijaturisti Ben Douling i Dejvid Ivataki, bubnjar Entoni Beverli, na udaraljkama Dejvid Lič, saksofonista DŽoel Nunjez, trubači Luis Gonzales i Omar Peralta i trombonista Šonte Palmer.

Vajt je krajem osamdesetih, bez Mekeja, obnovio rad EVF koji su nastavili rad i posle njegove smrti, a bend trenutno predvode jedan od osnivača basista Verin Vajt, i stari članovi pevači Ralf DŽonson i Filip Bejli, poznat po duetu sa Filom Kolinsom “Easy Lover”.

Kako je najavljeno, Nišvil džez festival biće održan od 12. do 15. avgusta u prostoru Niške tvrđave.