TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura PONOS ZAJEČARA PROJEKTI 2023 VESTI

ARHIVSKI DRAGULJI: NAJZNAČAJNIJI DOKUMENTI O NIKOLI PAŠIĆU

Fotografije Nikole Pašića iz privatnog života, ali i dokumenti koji svedoče o njegovoj političkoj karijeri, zatim svedočanstva i štedna knjižica – samo su deo stalne postavke koja je otvorena u holu Istorijskog arhiva “Timočka krajina” u Zaječaru. Sve to povodom 75. godišnjice postojanja ove ustanove kulture.

 

 

 

 

 

Prethodna postavka u holu arhiva je takođe bila posvećena Pašiću, ali 75. Godišnjica je predstavljala dobar povod da arhiv predstavi javnosti jednu savremenije koncipiranu koja će biti priređena na jedan noviji, atraktivniji način i koja će biti praćena odgovarajućim tekstovima, uz dokumenta koja će omogućiti posetiocima da se bliže upoznaju sa Pašićevim životom i da izložena dokumenta na neki način posmatraju u kontekstu Pašićevog života I vremena. Na ovoj izložbi predstavljena su najvažnija dokumenta o Pašiću koja Istorijski arhiv poseduje u jednom posebnom ličnom fondu – ličnom fondu Nikole Pašića. Ona praktično prate Pašićev život od njegovog rođenja 1845 godine do smrti 1926. Tako da postavka prikazuje najdragocenija dokumenta iz Pašićeve političke delatnosti, kaže istoričar i arhivista Istorijskog arhiva “Timočka krajina” Zaječar Nikola Milutinović. 

Kao odličnog studenta srpska vlada ga je kao državnog pitomca uputila 1868. godine na školovanje u Cirih, na čuvenu Politehničku školu.

Među dokumentima koja spadaju u najdragocenija jesu svedočanstva Nikole Pašića sa njegovog školovanja u Crihiu. Naime, on je nakon školovanja na Tehničkom fakultetu Velike škole u Beogradu otišao u Švajcarsku kako bi postao na kraju školovanja inženjer za gvozdene putove, kako se tada govorio, odnosno, inženjer za izgradnju železnica. On se školovao na poznatoj politehnici u Cirihu i tokom školovanja dobio svedočanstva kao i svaki student. Neka od tih svedočanstava čuvaju se danas u Istorijskom arhivu. Arhiv, dakle, poseduje originalna svedočanstva koja su ovom prilikom na izložbi predstavljena, dodaje Milutinović. 

Istorijski arhiv “Timočka krajina” u Zaječaru čuva i štednu knjižicu Nikole Pašića. Tu su dokumenti i fotografije iz privatnog života Nikole Pašića, koje na neki način prate sve etape njegovog života i političkog angažovanja.

Nikola Pašić rođen je u Zaječaru 18. decembra 1845. Jedan je od najznačajnijih srpskih političara i državnika, osnivač i vođa Narodne radikalne stranke Srbije. Arhiv u kojem je I stalna postavka posvećena njemu nalazi se u ulici koja nosi upravo njegovo ime.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com