TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

BALIĆ: DROGA SVE VEĆI PROBLEM ROMSKE ZAJEDNICE!

Narkomanija u romskoj zajednici je tema koja se skrivala od javnosti, upozorio je direktor YUROM Centra u Nišu Osman Balić. Gostujući u Jutru Zone plus naveo je alarmantne podatke istraživanja YUROM centra: 30,2% mladih Roma starosti od 16 do 20 godina navelo je da je probalo psihoaktivne supstance. U istraživanju je maja 2023. učestvovalo 50 Roma uzrasta od 12 do 20 godina, iz jednog od najvećih romskih naselja u Nišu, u kome živi oko 5000 Roma.

Ljudi su sami u očaju u krugu porodice, znaju da imaju problem ili ne znaju i nemaju kome da se jave i potraže savet i podele muku. To se završava tragično, po samog korisnika droge, a porodica ima ogromne probleme. Neke porodice se totalno raspadaju. Jedna bogata romska niška porodica je potpuno nestala . Umrla su dva momka iz te porodice, otac i majka. Taj primer koristimo i sada u kampanji kada razgovaramo, kaže Balić. 

Balić kaže da od 10 roditelja koji znaju da im dete koristi psihoaktivne supstance, niti jedan nije potražio savet psihologa ili nadležnih institucija.

Skoro 80% anketiranih mladih nikada nije imalo predavanje o štetnosti psihoaktivnih suspstanci. Zato je YUROM Centar organizivao tribine na ovu temu.

Ti ljudi, posle tribina koje smo održali, svedoče o sve više poremećaja u ponašanju i nasilju u porodici i prema starijim članovima. Čuli smo izjavu jedne majke koja je rekla da je njen sin oteo novac od dede koj ise bavi sakupljanjem otpada, da ga je čak i tukao, kaže Osman Balić. 

Istraživanje je, kaže Balić, pokazalo da se u naselju koriste heroin, marihuana i tablete sa psiihoaktivnim supstancama i da broj krivičnih dela vezanih za zloupotrebu droge raste. Navodi i da je poslednjih nekoliko godina evidentirano 25 Roma koji su bili ili su i dalje u zatvoru zbog trgovine psihoaktivnim supstancama.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com