TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

MEDIJACIJA ŠTEDI MILIONE ZA RADNE SPOROVE

Da bi u Nišu bilo manje sudskih parnica iz oblasti rada, Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova i Regionalna kancelarija ombudsmana Grada Niša potpisale su Sporazum o saradnji. Na taj način rešenje problema radnika sa poslodavcima će biti ekonomičnije, efikasnije i brže. Samo prošle godine na sudskim troškovima u Srbiji je, zahvaljujući mirnim rešavanjem radnih sporova ušteđeno više od 100 miliona dinara.

Radni sporovi su izuzetno zastupljeni u niškoj sudskoj praksi, naročito u javnom sektoru, što je i razlog zbog koga je Regionalna kancelarija lokalnog ombudsmana u Nišu potpisala sporazum o saradnji sa Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova.

Kada kažemo radni spor prvo pomislimo na sudske postupke, ali oni su spori mnogo koštaju ne samo u novcu, nego i živaca i nerava i bitno je da skrenemo pažnju javnosti na alternativno odnosno mirno rešavanje sporova”, kaže ombudsman Grada Niša Katarina Mitrovski. 

Godišnje se medijacijom reši oko hiljadu sporova. Samo tokom 2022. dogovor sa poslodavcem, kolektivno kroz 36 sporova prihvatilo je 160.000 zaposlenih, što je gotovo sedam procenata svih zaposlenih u Srbiji.

Najčešće su to radni sporovi vezani za neisplaćene zarade, način obračuna zarada, mobing, diskriminaciju, individualna prava iz kolektivnih ugovora, sindikalno organizovanje, štrajkove i slično.

Republička agencija nije nova u Nišu, ali ovim sporazumom je omogućena naša veća prisutnost”, ističe direktor Republičke agencija za mirno rešavanje radnih sporova Ivan Lazović. 

Zahvaljujući mirnim rešavanjima sudskih sporova, poslodavci i zaposleni su na sudskim troškovima u toku jedne godine uštedeli sumu od preko 100 miliona dinara. Od 2005. godine od kada postoji Agencija, u Srbiji je do 2022. pokrenutno više od 22.000 postupaka za mirno rešavanje radnih sporova, koji su u većini slučajeva trajali od 30 do najviše 60 dana, neuporedivo kraće nego sudski proces.

“U 2023. godini smo otvorili smo Kancleariju za informacije od javnog značaja, a sledeći korak je otvaranje predstavnisštva Agencije za borbu protiv korupcije”, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. 

Usluge agencije i Kancelarije lokalnog ombudsmana za mirno rešavanje kolektivnih i individulanih sporova su besplatne.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com