TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti

Bejrut: Poginulo više od 100 ljudi, više od 4.000 povređenih (VIDEO)

eksplozija u Bejrutu
FOTO: PrtScr Tanjug

Vrhovni savet odbrane Libana proglasio je sinoć glavni grad Bejrut gradom pogođenim elementarnom katastrofom i predložio Vladi da uvede vanredno stanje u prestonici, nakon snažne eksplozije izazvane amonijakom u kojoj je poginulo više od 100 ljudi, a povređeno više od 4.000.
Bejrut je tokom noći ostao u mraku, a da vatrogasci još gase preostale vatre na mestu eksplozije, dok se oblaci crnog dima i dalje se dižu u nebo.
Javne službe počele su da uklanjaju ruševine.
Prema rečima ministra zdravlja Hasana Hamida, bolnice su prepune povređenih, tako da će hoteli u centru Bejruta primiti pacijente kojima nije potrebna operacija.
Deo grada u kojem se dogodila eksplozija je razoren, a veliki broj zgrada je teško oštećen.
Eksplozija je bila ravna zemljotresu jačine 3,5 stepeni, a čuo se i osetio dalje do Kipra, više od 200 kilometara širom Sredozemlja, prenosi AP

eksplozija u Bejrutu
FOTO: PrtScr Tanjug

Uzrok eksplozije još nije poznat, ali prvobitni izveštaji sugerisali su da je veliki požar krenuo u skladištu u luci i da je potom došlo da razorne eksplozije, uz ogroman oblak prašine i dima nalik atomskoj pečurci koji se brzo raširio gradom.
Abas Ibrahim, šef libanske Državne bezbednosti, rekao je prethodno da je eksplozija možda prouzrokovana visoko eksplozivnim materijalom koji je zaplenjen s broda pre nekog vremena i uskladišten u luci.
Lokalni televizijski kanal LBC javio je da je taj materijal natrijum nitrat. Svedoci su prijavili da su videli čudan oblak narandžaste boje poput onog koji se pojavljuje kada se otpušta toksični gas azot dioksid posle eksplozije u kojoj je bilo nitrat.
Do eksplozije je, konstatuje AP, došlo u vreme tenzija između Izraela i vojne grupe Hezbolah na južnoj granici Libana.

eksplozija u Bejrutu
FOTO: PrtScr Tanjug

 

Zvaničnik izraelske vlade rekao je da Izrael “nema nikakve veze” sa eksplozijom.
U znak počasti brojnim žrtvama, egipatske piramide i zgrada Burž Kalifa u Dubaiju sinoć su bile osvetljene u bojama zastave Libana.

 

 

PREDSEDNIK VUČIĆ UPUTIO TELEGRAM SAUČEŠĆA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Liban Mišelu Aunu, povodom pogibije više od 100 ljudi u jučerašnjoj velikoj eksploziji u Bejrutu.

“Primite iskreno saučešće povodom katastrofalne eksplozije u Bejrutu, u kojoj je stradalo mnogo ljudi. Duboko su nas potresli snimci stravične nesreće i u ovim bolnim trenucima mi, u Srbiji, delimo tugu sa prijateljima u Libanu, uz duboko saosećanje sa porodicama poginulih. Naše misli su sa povređenima i, uveren sam da ćete im Vi i libanska država pružiti svu pomoć i podršku, upućujem im želje za brz oporavak”, naveo je Vučić.

Kako je saopštila predsednikova Služba za odnose s medijima, on je istakao da je Srbija spremna, da, ako je potrebno i u okviru svojih mogućnosti, pruži pomoć u otklanjanju posledica razaranja glavnog grada Libana”.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com