TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

BRNABIĆ: PRIORITET U SANACIJI DOMAĆINSTVA, ŠKOLE, STAMBENI OBJEKTI (VIDEO)

FOTO TANJUG/ IVAN MILINKOV/ nr

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Futogu da se šteta od nevremena u Srbiji meri stotinama miliona evra i da država sada mora da odredi prioritete u sanaciji i nadoknadi štete, gde su na prvom mestu domaćinstva i stambeni objekti i škole kako bi učenici mogli 1. septembra da krenu na nastavu.

FOTO TANJUG/ IVAN MILINKOV/ nr

“Uspeli smo da popišemo preliminarnu štetu. Imamo dva prioriteta za nadokandu štete – stambeni objekti i domaćinstva i osnovne i srednje škole kako bi deca mogla da krenu na nastavu 1. seprembra, pa zdravstvene ustanove ii objekti javne namene”, rekla je Brnabić novinarima posle obilaska ugroženih područja u Begeču i Futogu.

Ona je podsetila da je zbog nevremena od 19. do 24. jula 13 lokalnih samuprava progasilo vanrednu sitauciju i naglasila da su najteže pogođeni Bačka Palanka i Novi Sad koje je obišla juče i danas.

“Imamo skoro 12 000 domaćinstava i stambenih objekata koji su delimično ili u potpunosti uništeni, kao kuća porodice Zahorec u Bačkoj Palanci. Moramo da izgradimo novu kuću, imaju četvoro dece”, rekla je ona i dodala da je oštećeno i više od 1.000 objekata javne namene.

Nakon obilaska Begeča i Futoga, gde je posetila teško oštećenu Osnovnu školu “Desanka Maksimović”, premijerka je istakla da je već preliminarno popisana šteta.

“Znamo šta nam je činiti. Dva su osnovna prioriteta za nadoknadu štete – stambeni objekti tj, domaćinstva i osnovne i srednje škole. Nakon toga slede zdravstvene ustanove”, istakla je Brnabić. On aje prethodno održala sastanak u Futogu sa gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem i članovima Štaba za vanredne situacije.

FOTO TANJUG/ IVAN MILINKOV/ nr

Što se tiče zadataka vlade, navela je Brnabić, uslediće pomoć lokalnoj samoupravi da se urade zapisnici, da se to dalje prosledi ministarstvu za ulaganja i krene u ispatu štete.

Brnabić je najavila da che sastanak Radne grupe za sanaciju posledica poplava biti održan već sutra, da bi se proverilo da li je potrebna dodatna komunikacija sa lokalnim samoupravama i kakvom dinamikom ide isplata nadoknade štete.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com