субота, јун 15

Brnabić: Srbija sada sve sama proizvodi, osim respiratora (VIDEO)

0
376

(Tanjug)

Premijerka Ana Brnabić obišla je danas farmaceutsku kompaniju „Galenika“, koja je proizvela prvih 372.000 tableta hlorokina koji se korisi u lečenju Kovida 19, i poručila da Srbija sada, osim respiratora, može da proizvede sve što je potrebno u borbi protiv virusa korona.

„Važnost ovoga što je uradila “Galenika“ i brazilska kompanija EMS, koja je vlasnik “Galenike“, ne može se rečima opisati. Za samo nekoliko dana, zahvaljujući receptu koji je dala kompanija EMS, uspeli su da naruče, dopreme i proizvode hlorokin“, rekla je Brnabić, koja je kompaniju obišla sa direktorkom RFZO Sanjom Radojević Škodrić.

Brnabić je dodala da je „Galenika“ pokazala kako izgleda društveno odgovorno poslovanje i naglasila da hlorokin nije namenjen za maloprodaju, već će sve količine biti predate RFZO.

„“Galenika“ ovo nije uradila zbog profita, već zbog potreba Srbije, zdravstvenog sistema i građana“, rekla je Brnabić i zahvalila na donaciji brazilskoj kompaniji.

Hlorokin će dalje distribuirati RFZO.

Brnabić je istakla da će hlorokina biti dovoljno ne samo za lečenje u ovom trenutku, već i za eventualni novi talas epidemije.

„Pripremamo se, tako da cela Srbija bude mirna“, rekla je Brnabić.

Još jednom je apelovala na sve da se pridužavaju mera predostrožnosti, da bismo, kaže, imali što normalniji život i kako bismo svi ostali posvećeni brobi protiv epidemije, čiji se kraj nazire, ali još nije došao.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić je zahvalila „Galenici“ na prozivodnji, u ovom momentu najvažnijeg, leka za lečenje Kovida 19.

Dodala je da je taj lek još krajem decembra prošle godine u Kini proglašen za ključni lek u borbi protiv kovid infekcije i postao je deo svih terapija za lečenje kovid pacijenata.

Škodrić je rekla da je Srbija taj lek godinama uvozila, za pacijente obolele od reumatoidnog artitisa i sistemskog lupusa.

„Te količine nisu bile dovoljne i za lečenje kovida, i želeli smo da izbegnemo situaciju u kojoj ćemo birati kojem pacijentu ćemo da ti lek“, rekla je Škodrić.

Zbog zabrane izvoza lekova iz EU, došli smo u problem koji nismo očekivali, a jedini izlaz nam je bila sopstvena proizovdnja, koja je pokrentua, dodala je ona.


Leave a reply