недеља, јул 14

BRNABIĆ: STABILNOST OBELEŽILA PRVIH 100 DANA RADA VLADE, PLATE PREKO 700 EVRA (VIDEO)

0
21

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je prvih 100 dana rada Vlade Srbije obeležila potignuta stailnost i dalji rast, kao to što je prosečna plata u javnom sektoru prešla 700 evra i na kraju godine bila između 710 i 720 evra.

„Za mandat ove Vlade je postignuta stabilnost, što je moja osnovna poruka danas, zaštita životnog standarta građana i dalji rast. Stabilnost u smislu plata, kontinuiran rast plata i penzija, podrška najugroženijem delu stanovništva, dalje investicije i rast i borba, bez obzira na teška vremena“, istakla je Brnabićeva na sednici Vlade u Lebanu, predstavljajući postignute rezultate.

Lebane, 10. februara 2023. – Premijerka Ana Brnabiæ danas je u Lebanu, gde se odžava sednica Vlade povodom 100 dana rada, izjavila da su taj period obeležile èetiri velike celine, ali i stalne provokacije, napadi na Srbe na KiM i teški dani koje je na sebi izneo predsednik Aleksandar Vuèiæ, a koji su se svako odrazili na rad vlade. Prvih sto dana obeležile su èetiri celine, rekla je ona i naglasila da se prva celina odnosila na bužet. FOTO TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ/ bg

Ona je rekla da Srbija ima stabilnu državnu kasu i da je deficit na kraju 2022. bio 3,3 odsto BDP-a, a javni dug 55,2 odsto BDP-a, što se i dalje smanjuje.

„Budžet je obezbedio dalje unapređenje životnog standarda, obezbedio povećanje plata i penzija. Imaćemo tačne podatke za plate u javnom sektoru 25. februara, ali trenutno znamo da smo završili godinu sa prosečnim platama između 710 i 720 evra. One su 115 odsto veće nego pre 10 godina“, istakla je Brnabićeva predstavljajući rezultate vlade u previh 100 dana.

Podsetila je da su plate povećane 1. januara u javnom sektoru za 12,5 odsto, a u vojsci 25 odsto, dok su penzije povećane ukupno 20,8 odsto u novembru i januaru.

„Tako da će prosečna penzija u 2023. biti oko 320 evra“, istakla je premijerka i dodala da je to bolje za 60 odsto nego pre 10 godina.
Brnabićeva je rekla da je minimlana zarada povećana za 14,3 odsto i sada iznosi nešto više od 40.000 dinara.

„Želimo da vidimo kako možemo na svaki način da obezbedimo da najugrožneniji slojevi stanovništva ne trpe više i da obezbedimo da dostojanstveno žive i imaju platu dostojanstvenu platu za svoj rad. Budžet je dalje odredio razvojni kurs naše zmelje 2023. Nikada nisu bila veća izdvajanja za infrastrukturu i podsticaje u poljoprivredi“, navela je ona.

Obezbeđena energetska stablnost, zaštićeni građani, ušteda 67 miliona evra

Lebane, 10. februara 2023. – Premijerka Ana Brnabiæ danas je u Lebanu, gde se odžava sednica Vlade povodom 100 dana rada, izjavila da su taj period obeležile èetiri velike celine, ali i stalne provokacije, napadi na Srbe na KiM i teški dani koje je na sebi izneo predsednik Aleksandar Vuèiæ, a koji su se svako odrazili na rad vlade. Prvih sto dana obeležile su èetiri celine, rekla je ona i naglasila da se prva celina odnosila na bužet. FOTO TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ/ bg

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas u Lebanu da je u prvih 100 dana rada vlade osigurana energetska stabilnost, da Srbija nije osetila energetsku krizu, stabilizovan je EPS, napravljena je ušteda struje vredna 67 miliona evra, dok su rezerve nafte i derivata uvećane, a u rekordonom periodu u funkciju su stavljena postrojenja za homogenizaciju uglja u Bloku B TE Nikola Tesla i tri puta više građana dobilo je pravo na subvencionisanu električnu i toplotnu energiju.

Navodeći da je energetika jedna od četiri glavne celine na koje se Vlada forkusirala u prvih 100 dana, Brnabić je naglasila da je Srbija uprkos energetskoj krizi i problemima na globlanom nivou uspela da obezbedi energetsku stabilnost.

„Zima je stilga polako na istok a mi energetsku krizu nismo osetili u Srbiji“, rekla je Brnabić i dodala da Srbija i dalje ima najjeftiniju ili među najjeftinijim cene električne energije i gasa.

Imamo svega dovoljno i obezbedili smo da izuzetno subvencionisanim cenama sačuvamo standard građana i da zaštitimo konkurentnost naše privrede, kazala je i naglasila da je vlada uspela da stabilizuje energetski sektor do te mere da je EPS u decembru i januaru izvezao 143 gigavat sati električne energije.

Brnabić je zahvalila građanima jer su stimulativne mere dale odlične rezultate, pa smo u oktorbu uštedeli 15 odsto u odnosu na 2021, a u novembru sedam odsto i decembru 9,4 odsto.

Ako bi to preveli u novac uštedeli smo zajedno oko 67 miliona evra, rekla je Brnabić.

Rekla je i da svega imamo dovoljno, da građani ne treba da brinu i naglasila da su u toku pripreme za zimu i sledeću grejnu sezonu za koju, kaže, mamo dovoljno uglja, gasa, nafte i naftnih derivata

Rezerve nafte i derivata uvećane su za 54 odsto u odnosu na 2021, rekla je premijerka i dodala da je u rekordnom roku od tri meseca u funkciju stavljeno postrojenje za homogenizaciju uglja različitog kvaliteta na Bloku B TE Nikola Tesla.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ/ bg

Prema njenim recima, na tome je inistirano jer se radilo na uvozu kvalitetnijeg ugalja koji je mešanjem, homogenizacijom doprineo da se podigne kalorijska vrednost postojećeg i dobije više električne energije.

Dodala je da je stigao i poslednji kontigent opreme za novu termoelektranu Kostolac B, tako da će to postrojenje biti na mreži do kraja godine.

Kao važno zbog životnog standarda građana naglasila je da je u prvih sto dana rada promenjena Uredba o energetski ugroženom kupcu čime su dadatno zaštićeni najugroženije.

„Tri puta smo uvećali budžet.Uredbom subvencionišemo električnu i toplotnu energiju i sa 68.000 povećali smo broj na 190.000 domaćinstava“, rekla je Brnabić.

 

 


Leave a reply