TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

ČAK 100 MIL.DINARA ZA UKLANJANJE VIŠE OD 700 DIVLJIH DEPONIJA U SRBIJI

Dan nakon priče TV Zonaplus o velikom probljemu sa divljim deponijama u Nišu, ali i visokoj ceni njihovog stalnog uklanjanja, iz Ministarstva zaštite životne sredine stiže dobra vest.

Potpisani su ugovori za uklanjanje divljih deponija u 34 lokalne samouprave.

To pokazuje da su divlje deponije problem cele Srbije.

A ministarka Irena Vujović poručuje da će ukupno za godinu dana, računajući I prošlu godinu, biti očišćeno više od 700 lokacija u Srbiji. Verovali ili ne, za naš nemar u bacanju smeća, iz državne kase biće potrošeno čak 100 miliona dinara.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović kaže da su  ugovori za sanaciju devastiranog zemljišta potpisani s 14 lokalnih samouprava, koje su kandidovale dobre projekte zaštite zemljišta gde su nekada bila klizišta, erozije ili divlje deponije, a gde bi posle sanacije trebalo da budu zelene površine ili parkovi.

“Za ove namene je odvojeno 100 miliona dinara za 14 opština i gradova sa kojima smo danas pospisali ugovore”, rekla je za Tanjug ministarka Vujović.

Dodala je da su potpisani i ugovori za odobrenje sredstava za uklanjanje 250 divljih deponija i to u 34 lokalne samouprave.

“Lane smo uklonili 500 deponija a ove godine je konkursom predviđeno da se ukloni još 250, čime bismo od 3.500 koliko je procenjeno da ih je u Srbiji bilo, očistili 750”, rekla je Irena Vujović.

Navela je da su se lokalne samouprave obavezale da da će deponije uklanjati u periodu od 15. juna do 15. jula.

Kao važno je istakla i to da je odvojeno 20 miliona dinara za kamere koje će, zavisno od tehničkih mogućnosti, biti postavljene na pojedinim mestima sa kojih su uklonjene divlje deponije, kako bi se pratilo da li neko opet baca smeće na to mesto.

“Te kamere će biti povezane sa softverom i moći ćemo u realnom vremenu da pratimo dešavanja na njima i da u slučaju potrebe preduzmemo sve neophodne mere”, naglasila je ministarka.

Koliko je građanima važno uklanjanje divljih deponija ilustrovala je podatkom da je putem aplikacije gReact, od oko 3.000 pristiglih prijava, 70 odsto bilo usmereno upravo na ovaj problem.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com