TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

CEO SISTEM U BORBI PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA (VIDEO)

Veća prisutnost policajaca u školama i formiranje Saveta za bezbednost Grada Niša već daju bolje rezultate u sprečavanju vršnjačkog nasilja, ocenjeno je na okruglom stolu koji je u Nišu okupio predstavnike nadležnih institucija i civilnog društva.

Bez obzira na to, potrebno je i dalje raditi na edukaciji mladih da na vreme prepoznaju bilo kakvu vrstu nasilja i da znaju kome mogu da ga prijave. Važnu ulogu ima Centar za socijalni rad koji je podigao kapacitete rada službe za zaštitu mladih i dece posle masovnih ubistava u Beogradu i Mladenovcu.

Anonimnom anketom učenika na teritoriji svih pet opština dobijeni su podaci u kojim školama je povećan a u kojim je smanjen stepen vršnjačkog nasilja. Veća prisutnost policajaca daje rezultate, kaže zamenica gradonačelnice Niša, Dušica Davidović.

Mere koje je uvela vlada su pozitivne, a povećana prisutnost policajaca pokazuje da smanjujemo vršnjačko nasilje”, objašnjava Dušuca Davidović. 

Prema poslednjim istraživanjima civilnog društva među mladima pre vsega među osnovcima su zastupljeni svi oblici vršnjačkog nasilja, a u poslednje vreme je izraženo je i sajber nasilje kako kod osnovaca tako i kod učenika srednjih škola, kažu u Centru za socijalni rad.

Prepoznajemo do koje mere je vršnjačko nasilje došlo i preveniramo nasilje u saradnji sa roditeljima da se ne desi ponovo”, kaže pedagog Centra za socijalni rad u Nišu Sanja Sretić.

Najrelanije je raditi na prevenciji nasilja među vršnjacima i njihova iskustva i vršnjački edukatori su u ovom trenutku najvažniji”, ističe Aleksandra Milutinović iz Udruženja Okular iz Ćićevca. 

Posle masovnih ubistava u Beogradu i Mladenovcu podignuti su svi kapaciteti stručnjaka koji rade na bezbednosti mladih i na prevenciji vršnjačkog ali i partnerskog nasilja među mladima u Nišu.

Važno je da mlade devojke prepoznaju nasilnike, da svi radimo na podizanju svesti o rodnoj ravnopravnosti i stvaranju zdravih partnerskih odnosa, a za decu se uskoro otvara prvo Savetovalište za decu žrtve nasilja”, kaže direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić.

Stručnjaci koji će raditi u ovom savetovalištu su već prošli dodatne edukacije i očekuje se da Savetovališta za decu žrtve nasilja uskoro počne sa radom.  

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com