субота, јун 15

CRNA GORA GLASA! IZLASNOST DUPLO VEĆA NEGO NA PROŠLIM IZBORIMA

0
8

U Crnoj Gori danas se održavaju parlamentarni izbori. Već u 13 sati glasalo je više od polovine birača.

DiK:Do 16 sati glasalo 63,83 odsto

(Tanjug) – Prema najnovijim informacijama Državne izborne komisije (DIK), do 16 sati glasalo je 63,83, a prema ranijem izveštaju CeMI, do 17 sati izlaznost je na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori bila 68,4 odsto.

Prema uporednim podacima CeMI-ja objavljenim na Tviteru, 2016. godine na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori izlaznost je u 17 sati bila 61,2 odsto, a na izborima 2012. 55,9 odsto.

Koalicija “Za budućnost Crne Gore” o nepravilnostima

(Tanjug)  U opozicionoj koaliciji “Za budućnost Crne Gore” tvrde danas da pojedini birači ne mogu da glasaju, jer se, kada ih aplikacija birači.me uputi na jedno biračko mesto, koje bi trebalo da bude njihovo, ispostavi da njih nema u biračkom spisku, pa ne mogu da ostvare svoje izborno pravo.

Kandidat za poslanika i član izbornog štaba te koalicije Milutin Ðukanović pozvao je danas popodne, na vanrednoj pres konferenciji, predsednika Državne izborne komisije i MUP, koji je, kaže,“vlasnik izbornog spiska i aplikacije“, da reše taj problem, jer se, ističe, nikome ne može uskratiti biračko pravo.

U toj koaliciji dodaju da nikakve nepravilnosti ne mogu promeniti “ono što dolazi”, promene posle 30 godina, i navode da su zadovoljni visokom izlaznošću.

SPC u Crnoj Gori: Nema okupljanja u organizaciji crkve

(Tanjug) – Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka Srpske pravoslavne crkve (SPC) ponovo su saopštile da danas neće biti nikakvih okupljanja u organizaciji Crkve u Crnoj Gori, gde se održavaju parlamentarni izbori.

„Povodom netačnih navoda koji su se pojavili u javnosti, naročito na pojedinim društvenim mrežama u vezi s navodnim okupljanjima građana ispred Hramova, želimo da podsetimo javnost i ponovimo jasan stav da nikakvih sabranja u organizaciji Crkve nije planirano i neće biti“, navodi se u saopštenju koje prenosi Svetigora pres.

„Još jednom molimo sve da u miru i bratskoj ljubavi dočekamo kraj izbornog dana i da rezultate čekamo u svojim domovima kako bi omogućili da izborni proces teče nesmetano i sprečili svaku vrstu zloupotrebe“, ističu Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka SPC.

REZULTATI IZBORA NEIZVESNI

Na neizvesnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, oko 540.000 birača danas odlučuje o tome da li će pobedu odneti vladajuća, prozapadna Demokratska partija socijalista Mila Ðukanovića ili proruski i prosrpski orijentisani opozicioni savez, javljaju AP i Rojters.

U izveštajima tih agencija navodi se da je teško predvideti ishod izbora, ali da se ne očekuje da bilo koja od dve najjače grupacije osvoji parlamentarnu većinu potrebnu za samostalno formiranje vlade.

Izbori će biti odlučujući za političku budućnost Ðukanovića, koji, kako se ističe, od raspada nekadašnje Jugoslavije vlada Crnom Gorom, koju je 2006. doveo do nezavisnosti, a 2017. i uveo u NATO.

AP navodi da je Ðukanović, koga protivnici optužuju za autokratske sklonosti, korupciju i veze sa kriminalom, izjavio da će današnji izbori odrediti da li će Crna Gora nastaviti ka članstvu u Evropskoj uniji ili Srbiji i Rusiji dozvoliti da na njenom tlu postave svoje marionete.

Napetostima i podelama uoči izbora doprineli su višemesečni protesti zbog usvajanja crnogorskog zakona o slobodi veroispovesti, kojim je predviđeno oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve, navode agencije, ističući da se oko trećine od 620.000 stanovnika Crne Gore deklarišu kao Srbi.

Podršku uticajne SPC uživa opoziciona alijansa mahom sačinjena od srpskih nacionalističkih partija koja, predvođena univerzitetskim profesorom Zdravkom Krivokapićem, zagovara bliskije veze sa Srbijom i Rusijom, navodi Rojters.

I Rojters i AP podsećaju na navodni slučaj državnog udara koji su, kako se ističe, na dan prošlih parlamentarnih izbora održanih u Crnoj Gori, pre četiri godine neuspešno pokušali da izvrše ruski agenti i grupa srpskih nacionalista.

DO 13 SATI GLASALO VIŠE OD POLOVINE GRAĐANA

Veća izlaznost zabeležena je na jugu zemlje gde je glasalo 57.2 odsto biračkog tela.

U severnom delu taj broj je manji i iznosi 48.6, dok je na području Podgorice glasalo 54.4 odsto građana sa pravom glasa.

 

 

Leave a reply