TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne Zdravstvo

ČUVAJTE SVOJE BUBREGE! (VIDEO)

Smrtnost povezana sa bolestima bubrega raste iz godine u godinu i predviđa se da će postati peti vodeći uzrok smrti do 2040. godine. Drugi četvrtak u mesecu martu je Svetski dan bubrega. Ove godine obeležava se pod sloganom „Premostimo jaz u znanju o bolestima bubrega, radi bolje nege i lečenja“.

“Procenjuje se da svaki deseti odrastao čovek pati od bolesti bubrega, a da će 2040. godine to po učestalosti biti peti uzrok smrtnosti. Bubrežne bolesti su često podmukle  tek kasno

prim. dr Goran Paunović

daju prave znake. Nekada to može biti infekcija mokraćnih puteva, cistitis ili pijelonefritis koji ukazuju na bubrežne bolesti” – rekao je za Zonu plus

sa Klinike za nefrologiju UKC Niš.

U periodu korone se jako malo pričalo o transplantaciji organa I donorskim karticama, a zabrinjava podatak da prosečno čekanje tranplantacije bubrega iznosi tri godine.

“Ono što je mnogo važnije od te kartice je da nađete vremena da o tome razgovarate sa porodicom. Po zakonu, porodica je ta koja će doneti konačnu odluku o doniranju organa” – kaže dr Paunović.

Oko 25% osoba koje su zbog bolesti izazvane virusom kovid 19 bile na mehaničkim ventilatorima su razvile akutnu bubrežnu slabost i bile lečene dijalizom.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com