уторак, јул 23

CVETIĆANIN: NE OČEKUJEM SVEOBUHVATNO, VEĆ REŠENJE „ISPOD STOLA“ (VIDEO)

0
32

Predsednik Foruma za strateške studije Neven Cvetićanin ocenio je danas da do 1. septembra očekuje čitavu diplomatsku ofanzivu, mnogo širu od posete izaslanika EU i SAD Miroslava Lajčaka i Gabriela Eskobara Beogradu i Prištini, a u cilju nalaženja rešenja za otvorena kosovska pitanja.

„Ne očekujem da se dođe do sveobuhvatnog sporazuma, već da se ispod stola izvade predlozi koji bi doneli kratkoročna rešenja, kako bi razgovore nastavili makar u ritmu valcera, dva koraka napred jedan nazad, kao prethodnih 11 godina od kada je otovoren dijalog Beograda i Prištine“, rekao je Cvetićanin za Tanjug.

Alternativa svemu tome je, kaže, eskalacija i razgrađivanje briselskog poretka, nadograđenog Vašingtonskim sprazumom, zbog čega smatra da bismo bili u potpuno novoj sitauciji i novom poretku.

„Diplomatski bismo se vratili 10 godina u nazad, pitanje je da li će se očuvati briselski poredak koji podrazumeva dva entitenta što bi bilo dugoročno stabilizujuće rešenje, ako se ide ka unitarnom modelu, to ne bi obezbedilo stabilnosti i vodilo bi razgradnji briselskog poretka, gde je pred nama hiljadu nepoznatih“, rekao je on i ocenio da bismo tada imali tešku jednačinu za rešavanje koja bi aktere u čitavom regionu odvela u nebrano grožđe.

Naveo je da pored posete Lajčaka i Eskobara očekuje i niz sastanaka sa predstavnicima velikih sila i dodao da tu ubraja i posetu srpskih zvaničnika Moskvi.

Smatra i da će se u razgovor uključiti i Entoni Blinken makar telefonom ako ne bude dogovora, a kako bi se definisale pozicije nakon neuspešnog dijaloga u Briselu.

Onda će se, dodaje, proceniti koliko ima prostora za kompromis.

Kaže da su SAD u čitavom procesu najfleksibilnije i da im je zaista stalo da se očuvaju mir i bezbednost, te da otuda dolazi povećana diplomatska aktivnost.

„Vetar u leđa kompromisu leži u činjenici da nikome ne odgovaraju pojačane napetosti, posebno u strateškom zaleđu zapada, gledano iz ugla u Ukrajine. Stratezi su veoma svesni da bi bilo kakva nestablnost na Balkanu bila kontraproduktivna i šire i ostavlja mali ali ipak prostor za kompromis“, rekao je Cvetićanin.

Podsetio je da već u novoj geopolitičkoj situaciji u Jadranu plove i dejstvuju ruski i NATO brodovi, a avioni nadleću Crnu Goru, Albaniju …da se kriza iz istočnog Mediterana prenela u centralni deo, te da postajemo basen opterećen različitim diplomatskim interesima.

Naglasio je da sledi i dinamika unutar Kvinte, gde su SAD „prva violina“ i da možemo očekivati nastavak povećane diplomatske aktvnosti koja bi do 1. septembra trebalo da iznađe rešenje usmereno na očuvnanje mira i stabilnosti i sprečavanje dalje eskalacije.

To bi, kaže, bio uspeh dijaloga, te dodaje da Srbija treba da ima plan A i B, A za pokušaj nalaženja komrpomisa i redefinisanje pozicija, a B za pripremu za eventulanu eskalaciju i reakciju u toj situaciji.


Leave a reply