TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

DA LI JUGU SRBIJE NEDOSTAJE REGIONALNI JAVNI SERVIS?

U kojoj meri su regionalne i lokalne televizije preuzele ulogu javnog servisa? Šta bi se promenilo kada bi južno od Beograda postojali regionalni javni servisi? Ta priča počela je još pre 15 godina. A upravo se o tome najviše govorilo na panelu o novim medijskim zakonima održanom u Nišu.

Član radne grupe za izradu novog zakona o elektronskim medijima prof. RadeVeljanovski kaže da, ukoliko želimo da imamo regionalne javne servise, trebalo bi da primenimo evropski model – tačnije model Velike Britanije, Francuske, Austrije, Češke, Rumunije.

A to je da u okviru centralnih javnih servisa postoje regionalni i lokalni javni servisi. BBC ima recimo, takve regionalne javne servise za Vels, Škotsku, Irsku, a ima 70 lokalnih radija, ali sve je to BBC. Naravno, uređivačka politika se pravi na samom lokalu, ne pravi se u Londonu, kaže Veljanovski. 

Direktorka regionalne televizije Zona plus Slađana Ostojić kaže da su u novom Nacrtu zakona o elektronskim medijima lokalni I regionalni mediji nevidljivi.

Za razliku Nacrta zakona o javnom informisanju, prema kome je sada prvi put predviđeno da se razvija podsticajno okruženje za razvoj medija na lokalu, Zakon o elektronskim medijima to ne prepoznaje. Naravno, mi sada imamo javnu raspravu gde postoji mogućnost da sugerišemo, da postoji potreba da država generiše opstanak medija na lokalu, zato što smo privatizacijom javnih radio-difuznih ustanova došli u situaciju da veći deo Srbije nema regionalne lokalne javne servise.Adekvatno infomrisanje građana na lokalu je dovedeno u pitanje. Upravo je to razlog zašto su neke lokalne televizije preuzele deo funkcije javnog servisa, kaže Slađana Ostojić. 

 

 

Novi predlozi zakona jesu dvojaki, ili će dovesti do neke standardizacije u profesiji i eliminisanja propagande ili će se doći u drugu situaciju da se legalizuje postojeće stanje. Problem je i projektnog sufinansiranja, koje nema jasna pravila i dovoljnu transparentnost u ovom trenutku, kaže urednik “Južnih vesti” Milan Zirojević. 

U toku je javna rasprava o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima, koja će trajati do 7. oktobra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com