DA TVRĐAVA ZASIJA U PUNOM SJAJU! (VIDEO)

DA TVRĐAVA ZASIJA U PUNOM SJAJU! (VIDEO)

Do avgusta sledeće godine Niš bi trebalo da dobije urbanističko arhitektonski projekat za revitalizaciju Niške tvrđave, zahvaljujući prekograničnoj saradnji o turističkim atraktivnostima između Niša i Sofije.

Izradu projektne dokumentacije podržavaju Ministarstvo kulture i Nišavski okrug jer je Tvrđava, kako kažu, simbol Niša i kulturnog nasleđa koje treba da zasija u punom sjaju.

Cilj je da se turistički potencijali kako u Nišu, tako i u Sofiji učine atraktivnijim gostima iz čitavog sveta. U Sofiji će u prvom planu biti arheološko nalazište, a našem gradu Tvrđava sa novim srednjovekovnim festivalom koji će da dočara život ljudi u to vreme.

Ovim projektom predviđeno je da se za 18 meseci kompletno izradi građevinsko – arhitektonska dokumentacija za Nišku tvrđavu u saradnji sa Zavodom za zaštitu kultno -istorijskog nasleđa. Revitalizacija Tvrđave i sve ono što Niš i okolina ima u ponudi biće pravi turistiki bum, kaže načelnica Nišavskog okruga, Dragana Sotirovski.

Inicijativu da se sa sledećim projektom i revitalizuje Tvrđava podržava Ministarstvo kulture koje će pružiti nepohodnu pomoć, kaže državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajević.

Vrednost projekta koji okuplja sve relevantne predstavnike institucija je 840.000 evra, dok je donacija Evropske ‘Unije je oko pola miliona evra.