уторак, јул 16

DANAS JE BADNJI DAN (VIDEO)

0
33

Danas je badnji dan. Svi hrišćani koji vreme računaju po Julijalnskom kalendaru, u ponoć dočekuju Božić. U Sabornoj crkvi u Nišu održana je liturgija. Zbog špandemije, pirmetno je bilo manje vernika nego ranijih godina. Istovremeno, tokom prepodneva u gradu su i dalje bile gužve. Ne takve kao prethodna dva dana, ali su mnogi i danas išli u nabavku za predstojeće praznike.

Gužve su, međutim, bile na niškim pijacama i u trgovinama.Trpeza je za Badnje veče posna, ali će se Nišlije omastiti za Božić.

Jutarnjom liturgijom pravoslavni vernici u Nišu započinju Badnji dan. Zbog korone u Sabornoj crkvi nema gužve. Neki su još pre dolaska u crkvu, bili u šumi po badnjak. Drugi ga kupili na pijaci. Jer, bez Badnjaka se na Božić ne može. Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu, a prati ga veliki broj narodnih običaja.

Na Badnje veče se ne spava, već bdi i očekuje svečani trenutak rođenja Hristovog. Badnja noć je noć mira i iščekivanja radosti. Ko se tokom godine sa nekim zavadio, na Badnji dan treba da se pomiri, kako bi Hristov rođendan proveo u miru i ljubavi. To je i podsećanje da je opraštanje dar božiji i jedna od najtežih hrišćanskih vrlina. Običaj nalaže da ukućani prvog gosta na Božić, položajnika, daruju i ugoste najbolje što mogu, jer on simbolizuje božanstvo.


Leave a reply