TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo RADNA AKCIJA

Decenija Mladih ambasadora Niša

Pre tačno deset godina Niš je dobio prve mlade ambasadore. Regrutovani iz niških osnovnih i srednjih škola radili su na promociji kulture, sporta, obrazovanja. Okupilo ih je Udruženje koje se baš tako I nazvalo, „Mladi ambasadori“ i evo, već punu deceniju, nastavljaju put koji su trasirali te 2014. Ne samo da ga nastavljaju, već su ga i nadgradili i izrasli u organizaciju, značajnu ne samo u Nišu već i šire. Danas su Mladi ambasadori deo Međunarodne mreže za razvoj socijalnog preduzetništva i rade dosta evropskih projekata, naročito onih koji su kroz Erazmus program vezani za osnaživanje mladih.

Sa partnerima iz šest evropskih zemalja trenutno realizuju projekat u okviru kojeg mladi razvijaju igrice koje promovišu eko-socijalno preduzetništvo..

-Trudimo se da u sve projekte, u sve inicijative uključimo mlade, da oni na praktičan način stiču neke veštine koje njima mogu da pomognu da unaprede svoja znanja, da se usavrše u nekoj oblasti, da budu spremni sutradan kada budu krenuli da rade, da razvijaju svoje karijere”, istakla je predsednica Mladih ambasadora Snežana Andrić.

Kroz program Mladih ambasadora do sada je prošlo više od 1.000 mladih.

Ovog septembra promovisana je deseta generacija mladih ambasadora. Programi i edukacije međutim nisu više otvoreni samo za studente i srednjoškolce, već i za sve mlade kreativce koji imaju do 35 godina.

Prema rečima predsednice Mladih ambasadora proteklih godina u fokusu su bile oblasti kulture, socijalnog preduzetništva i kreativnih industrija.

Najznačajniji projekat našeg udruženja je ‘Kreni’, konferencija kreativnih industrija, koju radimo devet godina zaredom. Ona se održava krajem novembra, početkom decembra u Nišu. Na jednom mestu okupljamo međunarodne eksperte iz različitih oblasti kreativnih industrija koji dolaze u Niš i u Srbiju da rade sa mladim kreativcima. Kreativci i međunarodni eksperti razvijaju ideje kojima žele da promene nešto u svom okruženju, da promene nešto u svom gradu i da na praktičan način koriste kreativne industrije”, rekla je Andrić.

Prošle godine Mladi ambasadori realizovali su projekat “Balkanski omladinski lider” u okviru kojeg su sa mladima iz četiri grada radili na razvoju ideja za menjanje zajednice u kojoj žive.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com