понедељак, јун 24

DEMONSTRACIJE I VEČERAS U NEKOLIKO GRADOVA (VIDEO)

0
115

Protest u Nišu

Demonstracije se i večeras održavaju u više gradova Srbije, ali za razliku od prethodne večeri  bez incidenata. Svi su na početku bili organizovani na isti način, demonstranti su sedeli i pozivali sve učesnike da „sednu dole“.

Ista slika stizala je iz Niša, Beograda, Novog sada, Vranja, Kruševca, Kraljeva, Kragujevca, Čačka…

Protest ispred Narodne skupštine u Beogradu

Umesto kamenica i baklji večeras su u Srbiji protesti u nekoliko gradova počeli mirno. Po istom modelu učesnici su sedeli na asfaltu i policija je bila sa strane.

U Nišu, drugo veče za redom okupljeni  protestanti prošli su  centralnim gradskim ulicama. Mediji prenose da je medju organizatorima i učesnicima bilo rasprava i nesuglasica u kom smeru treba kolona da se kreće. Deo njih smatrao je na početku protesta da treba, kao i sinoć krenuti do sedišta Srpske napredne stranke, koju su večeras čuvali predstavnici policije. Kolona je u Nišu krenula ispred Skupštine grada, i kretala se ulicama Nikole Pašića, preko Trga Vojske i Kralja Milana do Suda. Ovde je došlo do različitih mišljenja u kom smeru treba da se krene, medjutim najviše protestanata je otišlo ka niškom Kliničkom centru.

Protest ispred Narodne skupštine u Beogradu

U Beogradu, na platou ispred Skupštine Srbije neki od učesnika večerašnjeg protesta delili su  ostalim učesnicima kao i prolaznicima papire sa ispisanim zahtevima, među kojima su da se budžetska sredstva sa policije preusmere u zdravstvo, dostupnost informacija od javnog značaja, ukidanje komunalne policije, ali i zaštitu radnih mesta i kontinuiranu socijalnu pomoć.

Neki od onih koji sede drže transparente na kojima je, na primer, ispisano „ne nasedajte, sedi“, „hapsi huligane i ne tuci svoj narod“, „hoću bolji život“…

Kako prenose agencije učesnici su različito ideološki profilisani, otuda i raznolikost pomenutih, pojedinačnih zahteva i očekivanja.

Protest u Kraljevu

Medjutim, reporteri u živim uključenjima prenose da su medju demonstrantima večeras izmedju ostalih  vidjeni Srdjan Nogo, Marko Bastać I Saša Radulović .

Protetsnu šetnju centralnim ulicama  Beograda demonstranti su završili sedenjem ispred Narodne Skupštine.

Mirni protesti održani su   u u Vranju, Kruševcu, Kraljevu, Kragujevcu, Cačku I Novom Sadu.

 

Leave a reply