Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je da je delegacija Beograda danas u Briselu insitirala na Zajednici srpskih opština, kao prvoj temi razgovora, što je naišlo na protivljene predstavnika Prištine, koji, ističe, nisu došli spremni ni za razgovor o ZSO, a ni previše spremni za razgovor o imovini.

Ðurić, koji predvodi delegaciju Beograda u tehničko-ekspertskim razgovorima o normalizaciji odnosa sa Prištinom u Briselu, rekao je da su tu danas ozbiljni eksperti, iz NBS, stručnjaci za privatnu, javnu svojinu i sa konkretnim predlozima i modalitetima kako da se rešavaju pitanja.

“Imali smo ne preteranu racionalnu, žučnu i emotivnu diskusiju u kojoj su predstavnici Prišine pokušali da je odvedu 13 vekova unazad i Srbiju predstave kao kolonizatora, koji je okupirao ne samo KiM, već i Toplicu i da iracionalnim, istorijski netačnim informacijama skrenu s teme”, rekao je Ðurić novinarima u Briselu.

Delegacija Beograda je, kaže, odgovorila racionalnim pristupom i nepristajanjem da tema ZSO bude bilo skinuta sa dnevnog reda, bilo preimenovana na neadekvatan način koji ne bi odražavao statusno neutralnu formu razgovora.

“Ne pada nam na pamet da razgovore o ZSO pretvorimo u razgovore o položaju nacionalnih manjina, niti ćemo pristati da srpski narod bude tretiran na KiM kao nacionalna manjina”, rekao je Ðurić.

“Nema napretka u razgovorima dok ZSO ne bude sprovedena u potpunosti, onako kako je dogovoreno 2013. i 2015. godine”, poručio je Ðurić.

Hiseni:BG pokušao da otvori temu ZSO, ali smo odbili

Koordinator Prištine za dijalog sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da je Beograd tokom današnjeg dijaloga u Briselu pokušao da otvori temu Zajednice srpskih opština, ali da je prištinska strana to “kategorički odbila”.

“O toj temi se uopšte nije razgovaralo. Naravno, srpska strana je pokušala da otvori tu temu, ali smo mi kategorički odbili”, rekao je Hiseni prištinskim novinarima u Briselu.

On je kazao da je tokom razgovora o spoljnom dugu Priština podržavala princip međunarodnog prava i, kao je kazao, pregovora sa Srbijom kao sa nezavisnom državom, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

“Ne postoji mogućnost da razgovaramo o ovim temama na bilo kom drugom nivou”, rekao je Hiseni i dodao da je Arbitražni sud rešenje što se tiče potraživanja finansijske prirode Beograda, a u vezi sa dugovima koji su uzeti u vreme bivše Jugoslavije.

“Kosovo može da prihvati da plati zajmove koji su uloženi na njegovoj teritoriji”, rekao je Hiseni.

Lajčak: Potvrđena složenost pitanja potraživanja i imovine

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, saopštio je da su današnji razgovori na tehničkom nivou u Briselu potvrdili složenost i osetljivost pitanja imovine i finansijskih potraživanja.

“Upravo su završeni današnji razgovori sa glavnim pregovaračima, Markom Ðurićem i Skenderom Hisenijem, o međusobnim finansijskim potraživanjima i imovini”, objavio je Lajčak na Tviteru.

On je naveo da su diskusije potvrdile složenost i osetljivost tih pitanja i da će razgovori biti nastavljeni.