TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

DOKLE SE STALO SA LEGALIZACIJOM ROMSKIH KUĆA U NIŠU?

Grad Niš u saradnji sa stručnim organizacijama radi na legalizaciji kojom bi trebalo da trajno problem bar 20 romskih kuća u Beograd mahali, Stočnom trgu i u Naselju 12. feburar, kaže Turkijan Redžepi, član Radne grupe za izradu lokalnog akcinog plana za inkluziju Roma do 2026. godine. Ozakonjenje objekata u romskim naseljima koja je počela još pre tri godine u Nišu još nije dala konkretne rezultate jer većina kuća u mahalama nema rešene pravno imovinske probleme.

U niškim romskim naseljima kao što su Beograd mahala, Crvena Zvezda, Stočni trg mnogi vlasnici objekata nemaju svu potrebnu papirologiju zbog čega se sada pronalaze zakonski načini da legalizuju svoje kuće.

Mi gde živimo ne postoji plan detaljne regulacije, postoji za sve okolo nas što postoji, ali ne i za naša naselja. Mi jesmo obuhvaćeni planom generalne regulacije, ali ne i detaljne”, kaže Turkijan Redžepi iz organizacije Roma World. 

To otežava legalizaciju objekata koja je još 2021. počela preko projekta YUROM centra kojim je predviđeno besplatno ozakonjenje 50 romskih kuća u Nišu i Leskovcu. Do sada nema konkretnijih rezultata, jer postoje nerešeni pravno imovnski odnosi, ali Grad Niš na tome intenzivno radi, ističe Redžepi.

Završeno je dosta toga, ali postoji problem jer su neki kupili zemljište od privatnog lica i nisu mogli da prebace vlasništvo jer smo svi suvlasnici te parcele. Ipak, rešenja za to postoji na kome radi Grad Niš radi sa stručnom organizacijom Eho posle čega će 20 kuća biti legalizovano u Beograd mahali, na Stočnom trgu i u Naselju “12. februar”, ističe Redžepi. 

Inače, o romskim problemima u Nišu, grad bi trebalo da obaveštava koordinator za romska pitanja koji još nije imenovan kao u drugim gradovima Srbije, ali su Lokalnim akcionim planom za inkluziju Roma do 2026. predviđena sredstva za to.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com